Region 09.07.2024.

Hrvatska od januara ponovo uvodi služenje vojnog roka

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatska će od 1. januara naredne godine ponovo uvesti služenje vojnog roka, a prema dosadašnjim saznanjima, obuka će se odvijati u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

Za vojni rok postoji politička odluka, a Ministarstvo odbrane radi na izmjenama zakona o odbrani i o službi u Oružanim snagama, te pravilnicima koji će biti osnov za to da već od početka sljedeće godine prvi vojnici krenu na obuku, piše “Novi list”.

Јoš nije odlučeno da li će vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. Ako bi se išlo na prvu varijantu, onda bi to podrazumijevalo samo osnovnu pješadijsku obuku.

Ukoliko bi vojni rok trajao tri mjeseca, onda bi tokom trećeg mjeseca vojnici išli na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani ili mornarici.

Hrvatska vojni rok nije ukinula, već ga je 2008. godine samo zamrznula tako da sve to neće biti pokretano od nule jer već postoji zakonodavstvo, ali i praksa po kojoj se obuka odvijala do prije 16 godina.

Iz Ministarstva su istakli kako će pokušati da kroz razne promotivne akcije podstaknu da se što veći broj obveznika odluči za klasičnu vojnu obuku.

Takođe, vojni rok će biti moguće i odgoditi, poput onih koji poslije srednje škole upišu fakultet.

(Srna)

Oznake: Hrvatska, vojni rok