Vijesti 25.09.2015.

Hrvatska otvorila granicu sa Srbijom!

ČITANJE: 1 minuta
kamioni-granica
Hrvatska je otvorila granicu sa Srbijom, ali zadržava pravo da je ponovno zatvori ukoliko se pogorša situacija za bezbjednost zemlje, izjavio je danas hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

“Izvršena je deblokada granice. Svi automobili, bez obzira na registarske oznake, mogu ući u Hrvatsku”, rekao je Ostojić, a prenose hrvatski mediji.

Na Tviter profilu Vlade Hrvatske objavljeno je da su granični prelazi Bajakovo i Tovarnik “otvoreni za sav saobraćaj, bez ikakvih ograničenja”, javio je “Blic”.

Hrvatska roba će u Srbiju moći da uđe tek nakon što Vlada Srbije opozove odluku o kontramjerama protiv Hrvatske, što će se dogoditi na sjednici koja je zakazana za 21.00 čas.

Prema saznanjima lista, cio mehanizam za opoziv odluke o blokadi granice, koja je na snagu stupila prije devet dana, pokrenut je još juče tokom dana, nakon što je hrvatski premijer Zoran Milanović telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Federikom Mogerini.

Nakon što je Hrvatska zatvorila granični prelaz Bajakovo za teretni saobraćaj zbog velikog priliva migranata sa Bliskog istoka, došlo je do zaoštravanja odnosa sa Srbijom.

Srbija je reagovala protivmjerama i nakon ponoći u četvrtak blokiran je ulazak vozila sa hrvatskim registarskim tablicama i promet robe proizvedene u Hrvatskoj, bez obzira na to ko je prevoznik.

Hrvatska je potom blokirala i putnički saobraćaj preko Bajakova.

(Agencije)