Hrvatska povlači Ivana Del Vekija sa mjesta ambasadora u BiH

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske donijelo je odluku o povlačenju hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vekija, prenose hrvatski mediji.

Podsjetimo, hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vekio našao se pod kritikama zbog pisustva dijelu proslave Dana Republike Srpske.

Del Vekio je izjavio kako nije bio na samoj proslavi, već je imao taj dan dogovoren sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjedavajućim predsjedništva BiH.

“Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali”, rekao je Del Vechio.

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, gostujući u Temi dana na HRT-u, kazala je da je da će nakon što se obave konsultacije između Banskih dvora i Pantovčaka u Bosnu i Hercegovinu doći novi ambasador.

Dodala je da je Del Vechio donio pogrešnu odluku jer Hrvatska nikada nije učestvovala na proslavi tog dana i potvrdila je da je već obavila razgovor s njim.

Podsjetila je da je njegov četverogodišnji mandat istekao i da je ostao dodatnu godinu jer su u BiH bili izbori.

“Kada se završi procedura ići će novi veleposlanik”, kazala je Pejčinović Burić.

(Nezavisne)

PROJEKAT U POVOJU Banjaluku obasjava 156 štedljivih sijalica

Zamjena postojeće javne rasvjete sa štedljivijim LED svjetiljkama u Banjaluci ide laganim tempom i to je do sada urađeno na dvije lokacije. Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, postojeća rasvjeta na putu za Banj brdo zamijenjena je sa LED, i to u ukupnoj dužini od 4,5 kilometra. Tu dionicu obasjava 130 štedljivih svjetiljki. Druga lokacija

NOVE PODJELE U DNS-u: “Mangupi” okreću leđa Marku Paviću?

Iako je predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, nakon razlaza sa funkcionerima i članovima koji su osnovali DEMOS, u više navrata ocijenio da je riječ o “provjetravanju”, te da su stvoreni uslovi za konsolidaciju njegove stranke, opcija.net iz pouzdanih izvora saznaje da je aktuelno stanje u DNS-u daleko od idiličnog i da su veoma moguće

TEŠKOĆE ZA LICA SA INVALIDITETOM Prevoz prepreka društvenom životu

Iako je Banjaluka lokalna zajednica koja je mnogo uradila da poboljša kvalitet života osobama s invaliditetom, jedan od gorućih problema i dalje su arhitektonske barijere i nemogućnost korišćenja javnog prevoza, što direktno utiče na nedovoljnu uključenost ovih osoba u društvenu zajednicu.   To ih, kažu, onemogućava da se kao i ostali kreću po gradu, traže

RAJČEVIĆ: Identifikovati potrebne studijske programe

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske identifikovaće na osnovu sagledavanja potreba tržišta rada koji su studijski programi potrebni Srpskoj u budućnosti i preduzeti određene mjere upisne politike na visokoškolskim ustanovama, izjavio je danas resorni ministar Srđan Rajčević.