Region 09.12.2022.

Hrvatska preuzima kontrolu šengenske granice, ukidaju se 73 granična prelaza

ČITANJE: 2 minute

Ulazak Hrvatske u Šengen o kojem je juče donesena konačna odluka Evropske unije donosi mnoge promjene, među kojima je ukidanje graničnih prelaza. Šta se sve mijenja, za RTL je pojasnio glavni direktor policije Nikola Milina.

Ukidaju se 73 granična prelaza, više neće biti rampi

Milina je rekao kako ulaskom Hrvatske u Šengen RH preuzima kontrolu šengenske granice, a ne kao do sada spoljnu granicu EU. “Preuzimamo potpunu kontrolu za cijelu Evropsku uniju, za prostor Šengena, na unutrašnjim granicama se ukidaju granične kontrole koje sada postoje”, naglasio je.

Kaže da neće biti kontrola kao do sada za Sloveniju i Mađarsku te da se ukidaju ukupno 73 granična prelaza. Kazao je kako postoji mogućnost unutrašnjih kontrola, što znači da zemlja u određenom periodu može ponovo uspostaviti unutrašnju kontrolu, ali da to vrijedi za posebne razloge ugrožavanja bezbjednosti.

“Povremene kontrole su kompenzacijske mjere koje ćemo i mi raditi u unutrašnjosti teritorija. Nije to stvar da niko nikoga neće kontrolisati, ali se to neće raditi kao sada, neće biti kontrole na graničnim prelazima”, kazao je za RTL.

Što se tiče policajaca koji su do sada radili na graničnim prelazima i hoće li se micati sve kućice na granicama kaže: “Mi se već dugo pripremamo za ovu odluku i za potpunu primjenu Šengena. Već su određeni zakoni i uredbe u pripremi i pripremili smo tačno za svakog policajca individualno. Neki će se vratiti na vanjsku granicu jer otamo gravitiraju, a neki će raditi na tzv. kompenzacijskim mjerama. Što se tiče kućica, rampe neće biti, a uspostaviće se slobodan koridor za nesmetano kretanje.”

Spoljne granice 

Kazao je da hrvatska granična policija već koristi najmoderniju opremu pa 1. siječnja neće stići nikakva nova oprema na spoljnim granicama, ali da za sve države članice Šengena iz EU periodički stižu nova oprema i novi informacijski sistemi.

Što se tiče onih koji nakon 1. januara idu na skijanje u BiH, Milina govori kako će granicu prolaziti kao i sada, i državljani EU i trećih zemalja.

Osvrnuo se posebno na spoljne granice EU sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

“Gdje ima većih infrastrukturnih uslova biće bolja protočnost, neće biti strožih kontrola, od ulaska u EU primjenjujemo stroga pravila, a sada imamo kapacitete da čuvamo vanjske granice Šengena”, rekao je.

Istakao je na kraju da 26. marta počinje primjena i na aerodromima, a to znači da će putovati unutar Šengena kako danas putuju iz Zagreba do Splita ili Dubrovnika, nema graničnih kontrola, ali ima sigurnosni pregled, zaključio je.

Oznake: Hrvatska, šengen