Region 23.07.2020.

HRVATSKA: Sabor podržao novu Plenkovićevu vladu, 76 glasova za, 59 protiv

ČITANJE: 3 minute

Hrvatska je u četvrtak u 23 sata većinom od 76 ruku za i 59 protiv dobila novu Vladu, politički savez HDZ-a i partnera iz HSLS-a i HDS-a, zatim HNS-a i Reformista, HDSSB-a i nezavisne Marijane Petir te predstavnika nacionalnih manjina. HSLS-ovac Dario Hrebak, “slaba karika” krhke većine od 76 članova kojoj je prijetila samoizolacija, došao je na sjednicu.

Dozvolu za dolazak u Sabor treba zahvaliti ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku, koji je izdao potvrdu da “gospodin Hrabak u sljedećih 36 do 48 sati nije i neće biti zarazan”, piše Jutarnji list.

O mogućem podebljanju podrške Vladi Plenković je ustvrdio: “Nitko u HDZ-u nema mandat ni s kim razgovarati osim mene, a ja nisam ni s kim razgovarao”, dodavši da se neće baviti nagovaranjem.

Maratonska sjednica na kojoj je mandatar predstavio program po kojem će vladati zemljom četiri godine, a članove Vlade kao tim profesionalaca s ozbiljnim karijerama, prošla je bez nervoze vladajućih i s ambicijom oporbenjaka da se svojim prvim govorom legitimiraju kao borci za ina prava građana koji kane zaraditi svoju plaću.

Novi su zastupnici, a ima ih gotovo 100 od 151, došli puni elana. Većina njih nije htjela riskirati – pripremili su govore, čitali ih s laptopa, pomagali si “šalabahterima”. Marijana Puljak (Pametno) pohvalila se da joj je govor uključivao riječi poput umjetna inteligencija, kvantno računarstvo, svemir i crne rupe.

Dalija Orešković (Strip) koncentrirala se na korupciju, a u finišu sjednice zaradila je svoju prvu opomenu. Marija Selak Raspudić (Most) kritizirala je izbor Radovana Fuchsa za novog ministra obrazovanja, nazvavši ga “starim rješenjem čije je prijedloge zakona, dok je bio ministar, odbila većina fakulteta”.

Nino Raspudić (Most) propitivao je prava Hrvata u BiH: “Zašto nema izvještaja o provedbi Deklaracije, jeste li odustali ili je riječ o nemaru?” Njihov kolega Zvonimir Troskot traži referendum o euru, a ekonomiju opisuje kao “nizozemskog bolesnika” zbog fokusiranosti na turizam.

Standard radnika

Katarina Peović iz Radničke fronte posvetila se povećanju minimalne plaće. Tomislav Tomašević iz Zeleno-lijevog bloka Vladu je nazvao recikliranom i pikirao je “kao napeta puška” na Tomislava Ćorića “kao ministra gospodarstva i održivog razvoja u tom megaministarstvu koji je tek privjesak”.

Sandra Benčić zatražila je više stopa poreza na dohodak. Njezin kolega Vilim Matula govorio je o ulozi kreativnosti, a Rada Borić o ljudskim pravima.

Vesnu Vučemilović (DP) muči kada će Vlada ulagati u obnovljive izvore energije oslanjajući se na domaće resurse, a Stjepu Bartulicu (DP), pak, zašto dijaspora ne može elektronički glasati.

Milan Vrkljan, šef Kluba DP-a, za program bi rekao “bravo” da ne zna tko ga je napisao; smeta mu što nema dovoljno poduzetništva i demografije.

– Sve će funkcionirati kao i prije, podržat će se projektna suradnja i čista trgovina, kao na tržnici. Ključno je tko će biti sljedeći ‘žetončić’ – smatra lider DP-a Miroslav Škoro.

Novi imidž

Prvi saborski bračni par Selak – Raspudić otkrio je kakav će imidž izgrađivati u javnosti: međusobno su se oslovljali s “uvaženi zastupniče Raspudić” i “uvažena zastupnice Selak-Raspudić”.

Zastupnici su jučer disciplinirano nosili maske, s izuzetkom Karoline Vidović Krišto, koja je uporno glumila neinformiranu buntovnicu, “zbunjenu različitim tumačenjima”; kad bi shvatila da je u fokusu kamere, obrglila bi se šalom.

Jutro je počelo prosvjedima gotovo svih oporbenjaka zbog toga što im je program Vlade dostavljen samo 29 minuta prije sjednice i “upozorenja” da bi mogli bojkotirati raspravu.

Oporba je tražila stanku od najmanje sat vremena kako bi se upoznala s materijalom, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković to joj nije odobrio – dao joj je 15 minuta.

Oporba, ipak, nije izabrala sabotažu, ali često se žalila da ju HDZ podcjenjuje. Raspudić je optužio Plenkovića da “docira, ali ne odgovara na pitanja”.

Plenković je kritike da upada u riječ, kao što je učinio Tomaševiću, zbog čega je zatražena povreda Poslovnika, komentirao kao “tankoćutnost nekih zastupnika” i dodao: “morat će malo očvrsnuti”.

(SB/banjaluka.net)