Region 29.01.2021.

Hrvatska šalje protestnu notu Srbiji

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da će poslati protestnu notu ambasadi Srbije u Zagrebu, javljaju srpski mediji.

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova najoštrije osuđuje skandalozan čin člana delegacije predvođenog državnim sekretarom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije tokom posjeta Republici Hrvatskoj te slanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska, te propagiraju poražene velikosrpske ideje”, saopštilo je hrvatsko Ministarsvo spoljnih i evropskih poslova, nakon posjete Miloša Stojkovića, povjerenika pravoslavnog manastira Hilandar za humanitarni rad.

Uslijedilo je to nakon objavljivanja video snimka sa kninske tvrđave na kojoj je Stojković rekao “sada smo u našoj Krajini, živjela Srbija, živjela Krajina, živjela Srpska Krajina”.

Na snimku se vidi kako Stojaković govori “oni ovdje slave takozvanu Oluju, slave progon srpskog naroda. A mi smo tu da im pokažemo koliko možemo da je ovo ipak Srpska Krajina. Ovdje je na vrhu njihova zastava, a daće Bog da jednog dana vratimo našu”.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva još se konstatuje “žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio zvaničnog izaslanstva iz Republike Srbije, za šta se očekuje zvanično izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje”.

Najavljeno je i da će policijska uprava šibensko-kninska provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti za daljnje poduzimanje mjera iz nadležnosti policije, a protestna nota biće uručena i Ambasadi Srbije u Zagrebu, prenose Večernje novosti.

Reagovao je i kninski gradonačelnik Marko Jelić i Milošu Stojkoviću poručio “sramite se zbog licemjerstva koje živite i koje jeste”. Jelić kaže da zastava na kninskoj tvrđavi simbolizuje “sveto tlo hrvatskog naroda i njegove državnosti od 13. vijeka, a i dalje će tako biti”.

Gradonačelnik kaže da je Stojković doveo u neugodnu situaciju domaćine, prije svega paroha kninske Parohije koji je po njemu “izniman čovjek i hrišćanin”, kao i Vladiku dalmatinskog.


“Knin je hrvatska zemlja i kolevka našeg postojanja, nama je svijeta”, zaključuje kninski gradonačelnik.

(E.M)

Oznake: Hrvatska, Srbija