Region 02.04.2023.

Hrvatska skuplja od Grčke i Španije, cijene veće za 30 posto

ČITANJE: 2 minute

Apartman koji je prije dva ljeta koštao 80 eura ove godine je na oko sto eura. Sedam dana – sedamstotinjak eura, piše tportal.hr.

Ali kako to uvijek biva, ima onih koji to mogu platiti i onih koji ne mogu. Buking špice sezone, potvrdila je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge porodičnog smještaja, zasad ide dobro.

Problem je predsezona, posebno u Dalmaciji.

– Cijene su u odnosu na prošlu godinu 15 posto više, a lani su u odnosu na godinu prije nje već bile podignute za 15 posto. Dakle oko 30 posto sve skupa. Cijene su išle gore zbog struje, različitih nameta, ali i ekonomskog održavanja apartmana. U Dalmaciji je nemoguće naći čistačicu za ispod 20 eura po satu – pojasnila je Marković.

Navodi da je to tek dio problema jer je onaj veći to da smo u startu skuplja destinacija od Španjolske i Grčke, što bi se u konačnici moglo obiti o glavu.

– Skuplji smo za oko 25 posto od konkurenata, ali ne samo što se tiče smještaja, nego i izvanpansionske ponude. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platit ćete 25 eura, a u Splitu 50 eura. Ne bih imala problem s time kada bi se Hrvatska profilirala kao boutique, a ne kao destinacija masovnog turizma. Ono na čemu moramo svi poraditi prvenstveno je sadržaj – istaknula je Marković.

I dok se špica sezone, prema njezinim riječima, generalno dobro popunjava, predsezona, za razliku od Istre i Dubrovnika, u Dalmaciji za sada kaska.

– Dubrovnik je odavno brendiran kao luksuzna destinacija u koju gosti dolaze avionom, Istra se dobro puni zbog blizine svojih emitivnih tržišta, a Dalmaciji generalno nedostaje sadržaja i to je razlog zbog kojeg predsezona slabije ide – pojašnjava Marković.

Niža cijena

Strancima očito cijene ne predstavljaju problem i pitanje je hoće li ove godine na Jadranu biti više ili manje domaćih turista.

– To je dobro pitanje. Stalno apeliramo na to da se daju popusti našim gostima, a njima preporučujemo da pokušaju izbjeći platforme i direktno s iznajmljivačima dogovore smještaj jer će tako u startu imati 20 posto nižu cijenu. Dakako, ako je moguće, trebaju ga rezervirati ranije ili u pred i postsezoni – zaključila je Marković.

Hoće li se unatoč višim cijenama ostvariti predviđanja Hrvatske turističke zajednice, koja u ovoj godini očekuje rast za 5,2 posto, odnosno oko 110 miliona noćenja, što bi bilo više nego rekordne pretpandemijske 2019. godine, ostaje da se vidi.

(A.M.)