Vijesti 28.04.2016.

Hrvatska sprema posebne kartice za domaće turiste

ČITANJE: 1 minuta
plaza
Ministar turizma Hrvatske Anton Kliman najavio je uvođenje posebnih kartica s pogodnostima za domaće turiste, saznaje se iz Ministarstva turizma.

Taj potez povući će radi podsticanja domaćeg turističkog prometa i aktiviranja turističkog potencijala kontinentalnog dijela Hrvatske.

Ministar turizma već je razgovarao s ministrom finansija Zdravkom Marićem oko uvođenja kartica, a takva praksa nije neuobičajena u europskim zemljama.

“U Mađarskoj je sistem takve kartice postigao dobar uspjeh od 2010. do 2015., s bitnim porastom domaćih noćenja te se stoga ministar o tom modelu želi razgovarati u Budimpešti s povjerenikom mađarske vlade za turizam”, poručuju iz Ministarstva te dodaju da se termin razgovora još ne zna.

Razgovor s ministrom finansija Zdravkom Marićem, pak, tek je prvi u nizu, sada je potrebno pripremiti modele i detaljne analize, napominju iz Ministarstva turizma.

Iz Ministarstva navode da je u Mađarskoj program vlade za podsticanje domaćeg turizma uobličen kroz tzv. Szep karticu, čime je od 2010. do 2015. zabilježen porast broj noćenja domaćih turista za gotovo 30 odsto, a ukupnog prihoda domaćeg turizma za čak 64 odsto.

“Do sada je u Mađarskoj 26.500 preduzeća koristilo tu karticu, kao i gotovo 1,3 miliona građana, a samo prošle godine ostvaren je promet od oko 290 miliona evra od uplata preduzeća zaposlenima na ime Szep kartice, koje su uglavnom trošili na turističke i ugostiteljske usluge” rekli su u Ministarstvu.

(N1)