Region 01.01.2023.

HRVATSKA UŠLA U ŠENGEN: Posljednji putnik na prelazu dobio plišanog medu

ČITANJE: 1 minuta

Simboličnim podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom za slobodni prolazak na mjestu nekadašnje granične kontrole na prelazu Bregana – Obrežje u ponoć je obilježen ulazak Hrvatske u šengenski prostor – najveće područje slobodnog kretanja u svijetu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na graničnom prelazu Bregana ugostio slovenačku ministarku uprave u funkciji ministra unutrašnjih poslova Sanju Ajanović Hovnik, gdje su simbolično podigli rampu na prelazu, prenosi Anadolija.

Posljednji putnik preko graničnog prelaza Bregana dobio je na poklon plišanog medu.

Pristupanjem 2013. godine u članstvo Evropske unije, Hrvatska se obvezala da će ispuniti kriterijume za uvođenje evra i ulazak u šengenski prostor, što je nakon višegodišnjih priprema i evaluacije kriterijuma od strane nadležnih evropskih tijela i realizovano, tako da je od ponoći Hrvatska službeno članica evrozone i Šengena.

Hrvatska je postala 27. članica šengenskog prostora, pa su od 1. januara 2023. godine ukinute granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a na proljeće, 26. marta 2023, bit će ukinute i na aerodromima.

Hrvatska je postala 20. država članica Evropske unije koja je ušla u evrozonu i svoju nacionalnu valutu, kunu, zamijenila evrom.

(N.S)

Oznake: Hrvatska, šengen