Vijesti 20.01.2016.

Hrvatska uvodi nova pravila za migrante

ČITANJE: 2 minute
hrvatska migranti
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da će, nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prelaza granica za izbjeglice, i Hrvatska uvesti nova pravila.

-Uz do sada tražene podatke biće dodat i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji- izjavio je Ostojić za Hinu, odgovarajući na molbu novinara da komentariše novi austrijski režim prelaza migranata preko granice, a u svjetlu slovenačkih najava da će iste mjere kao Austrija odmah primijeniti na granici sa Hrvatskom.

Dodao je i da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su “dobile obavještenje” i da će isto raditi i Srbija iz koje izbjeglice ulaze u Hrvatsku.

Ostojić je najavio da će o svemu detaljnije govoriti na konferenciji za novinare u Upravi policije zakazanoj za sutra.

Austrija je danas uvela redukcije u prihvatu izbjeglica i migranata iz Slovenije pa će ubuduće primati manji broj migranata nego do sada, na šta je već reagovao slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec najavivši da će o recipročnim mjerama na granici sa Hrvatskom sutra odlučiti slovenačka vlada.

-O tome će vlada odlučivati sutra, a jedna od mogućnosti je i određivanje limita za prihvat migranata iz Hrvatske. Moraćemo da se prilagodimo onome što radi Austrija- rekao je Erjavec, dodavši da je slovenačka vlada u stalnim kontaktima sa austrijskom.

Austrijska vlada je odlučila da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima može da se utvrdi identitet, one koji namjeravaju da zatraže azil u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju bezbjednosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019. godine, na najviše 1,5 odsto ukupnog stanovništva Austrije.

(Agencije)