Vijesti 03.04.2016.

Hrvatska zabranila ulazak Šešelju na 20 godina

ČITANJE: 1 minuta
seselj
MUP Hrvatske odlučilo je, nakon izricanje oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, da mu zabrani ulazak u tu zemlju u narednih 20 godina, piše Jutarnji list. List, naime, podsjeća da stranci po zakonu mogu ući u Hrvatsku jedino pod uslovom da ne predstavljaju prijetnju za javni poredak i bezbjednost.

Dvadesetgodišnja zabrana ulaska Šešelju u Hrvatsku je donijeta, piše ovaj zagrebački dnevnik na osnovu Zakona o strancima. Služba za odnose s javnošću MUP-a je Jutarnjem dostavila podatak da je tokom 2015.

MUP donio 1.436 rješenja o protjerivanju kojima su strancima izrečene zabrane ulaska i boravka u toj državi. Protiv donesenih rješenja pokrenuto je pet upravnih sporova.

Tokom 2015. granična policija izdala je ukupno 9.332 rješenja o odbijanju ulaska strancima u Hrvatsku. Jutarnji podsjeća da je, na primjer, Beograđanin Kristijan Kiki Golubović, koga ovaj list smatra da jednim od najpoznatijih balkanskih kriminalaca iz Beograda, najavio je dolazak na bokserski meč u splitskoj Spaladium Areni krajem novembra 2009, ali je dobio poruku da će mu biti zabranjen ulazak u Hrvatsku jer bi predstavljao opasnost po javni red i mir. Svojevremeno se, dodaje list, spominjao i mogući koncert, udovice, kako navode, ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana u Hrvatskoj, kojoj je takođe poručeno da neće preći hrvatsku granicu.

(B92)