Region 23.10.2021.

Hrvatski državljani od danas mogu u SAD bez vize

ČITANJE: 1 minuta

Državljanima Hrvatske od danas je moguće da u Sjedinjene Američke Države (SAD) putuju bez vize, saopšteno je iz američke ambasade u Zagrebu.

Ova odluka Elektronskog sistema za odobravanje putovanja (ESTA) se odnosi na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana.

Hrvatsko članstvo u tzv. Programu izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne saradnje dviju zemalja, poručuju iz ambasade, piše Jutarnji list.

“Nevjerovatno smo zadovoljni što hrvatski građani sada uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza. Ovo je bio dug, ali važan proces i pozdravljamo napore hrvatsku Vladu da ispuni stroge zahtjeve našeg programa”, rekao je otpravnik poslova američke ambasade u Zagrebu Mark Fleming.

Program izuzeća od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja učesnica programa koje omogućava putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u saopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod tri posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Autorizacije koje budu ishodovane građanima kroz ESTA-u obično su valjane dvije godine. Putnici s već izdatim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD.

(E.M)