Vijesti 26.12.2015.

Hrvatski mandatar se odrekao 640.000 € godišnje plate

ČITANJE: 2 minute
tihomir oreskovic
Prihvatanjem ponude da postane prvi hrvatski nestranački premijer Tihomir Orešković odrekao se vrtoglavih menadžerskih zarada u izraelskom farmaceutskom gigantu “Tevi”.

U poređenju s dosadašnjim milionskim primanjima, na novoj poziciji moraće se zadovoljiti mrvicama iz državnog budžeta, prenose hrvatski mediji.

Tihomir Orešković izgradio je respektabilnu karijeru u “Tevi” u koju je došao 2009. godine na mjesto glavnog finansijskog direktora za istočnu Evropu. Godinu poslije imenovan je za glavnog finansijskog direktora za regiju EMIA (istočna Evropa, Mediteran, Izrael i Afrika), a 2012. godine postaje predsjednik uprave “Plive” koju vodi nešto manje od tri godine.

Od 1. avgusta prošle godine prelazi na mjesto glavnog finansijskog direktora “Teve” u Evropi, a u aprilu ove godine imenovan je glavnim finansijskim direktorom globalnog generičkog poslovanja sa sjedištem u Amsterdamu.

Na toj poziciji odgovoran je za poslove čija prodaja premašuje 10 milijardi dolara godišnje.

U “Tevinoj” hijerarhiji Orešković se nalazi na drugom nivou menadžmenta. Najviši nivo “Tevinog” menadžmenta su izvršni direktori čija godišnja bruto primanja premašuju milion dolara. Prema podacima iz prošlogodišnjeg finansijskog izvještaja, predsjednik uprave (CEO) “Teve” Erez Vigodman lani je ukupno inkasirao 4,5 miliona dolara, dok je najbolje bio plaćen Alen Oberman, bivši CEO, a trenutno glavni izvršni direktor za Ameriku, čija su primanja dostigla 7,3 miliona dolara. Iz krugova koji dobro poznaju poslovanje svjetske kompanije poput “Teve” hrvatski mediji saznaju da bi Oreškovićeva godišnja primanja na trenutnoj poziciji u “Tevi” mogla biti od 700.000 (640.000 evra) do milion dolara bruto (913.000 evra). Radi se o 10 do 15 puta višim primanjima nego što može očekivati na mjestu hrvatskog premijera. To znači da će u četiri godine, koliko bi mogla potrajati avantura upravljanja hrvatskom Vladom, Orešković pretrpjeti finansijski gubitak ili, bolje rečeno, ostati bez menadžerske zarade od 2,5 do 3,7 miliona dolara.

Teva

“Teva” je najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, najveća izraelska kompanija i vlasnik hrvatske “Plive”. Taj farmaceutski gigant širom svijeta zapošljava 43.000 ljudi, od čega najviše (18.232) u Evropi, a lani je ostvario 20,3 milijarde dolara prihoda i dobit od tri milijarde dolara.

(Agencije)