Vijesti 10.02.2016.

Hrvatski ministar Hasanbegović uslikan sa ustaškom kapom

ČITANJE: 2 minute
hasanbegovic
Hrvatski ministar Zlatko Hasanbegović slikao se 1996. godine sa ustaškom kapom, objavio je nedjeljnik srpske zajednice u Hrvatskoj “Novosti”.

Ova fotografija je objavljena, pišu Novosti, 1996. godine u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji se u to vreme prodavao na kioscima.

Kako prenosi index.hr, Hasanbegović je u listu posvećenom “pridržavanju nauci i djelu Ante Pavelića” i negiranju zločina NDH tokom 1996. godine napisao najmanje dva teksta.

Hasanbegović (na slici gore lijevo), čiju je smjenu u međuvremenu tražio i Centar “Simon Vizental”, pisao  je tekstove o ujedinjenju “domovine od Mure, Drave i Drine pa do Jadranskog mora”.

U devetesetima je, kako pišu Novosti, Hasanbegović u listu “Nezavisna Država Hrvatska” nedvosmisleno veličao ustaški pokret i slikao se sa ličnostima kao što su Mladen Švarc, Velimir Bujanec i zet Ante Pavelića Srećko Pšeničnik. Navedeni list NDH uređivao je tih godina upravo Pšeničnik, koji je bio i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP).

Aktuelni hrvatski ministar kulture Hasanbegović je kao saradnik u impresumu lista NDH naveden od aprila do novembra 1996, ali se kao autor pojavljuje već od februara i prvog broja.

Ranije danas, novi hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je da je Hasanbegović “antifašista”.

hasanbegovic ustase

-Ja i Hasanbegović smo često komunicirali, ovi komentari su izvan konteksta. On je ubijeđeni antifašista i istoričar, mislim da će biti sjajan ministar- rekao je Orešković.

Nakon objave sporne fotografije, kratkim saopštenjem oglasio se ministar kulture Zlatko Hasanbegović, u kojem tvrdi kako”‘je to još jedna u nizu podvala i provokacija”. Naknadno  je u telefonskom razgovoru rekao da mu je žao što se sve ovo događa te kako je uvjeren da je neko intervenisao na fotografiji.

-Žao mi je jer ovo poprima obilježje ludila. Meni je na prvi pogled jasno da je neko intervenisao na fotografiji. Sjećam se ovog događaja, ali fotografiju prvi put vidim- rekao je za Dnevnik.hr ministar Hasanbegović.

Na pitanje o mogućoj ostavci, Hasanbegović kaže: ‘Zašto? Zbog fotografije s dvoje hrvatskih vojnika iz 1993. godine?’

-Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditovati te politički likvidirati- kaže ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

-Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene uniforme. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentarisati- naveo je Hasanbegović.

(ATV)