Sport 17.06.2024.

Hrvatski navijači na ulicama Berlina pjevali ustašku pjesmu VIDEO

ČITANJE: 2 minute

Na Instagram profilu ultra_pokret_hr pojavio se snimak koji prikazuje hrvatske navijače kako hodaju ulicom i pjevaju pjesmu Istrčale zagrebačke frajle.

“Istrčale, istrčale, zagrebačke frajle. Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije, za slobodu i za dom, hrvatski dom”, pjevaju navijači.

U opisu snimka stoji: “Hrvatski ultrasi u korteu do Olimpijskog stadiona u Berlinu.” Stoga se pretpostavlja kako je snimak nastao u subotu uoči utakmice 1. kola Europskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Španjolske, prenosi Index.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ultra Pokret HR (@ultra_pokret_hr)

Sporna verzija nastala tokom Drugog svjetskog rata

Pjesma koju navijači pjevaju zapravo je verzija koračnice “Marširala, marširala, Jelačića vojska”. “Marširala, marširala, Jelačića vojska, marširala, marširala, Jelačića vojska. Korak ide za korakom, a ja junak za barjakom. Boj se bije, bije, zastava se vije, vije, za slobodu Hrvatske”, idu stihovi izvorne verzije koračnice.

Verzija koju navijači pjevaju nastala je tokom Drugog svjetskog rata. Postoji i verzija koja je nastala tokom Domovinskog rata: “Istrčale, istrčale, zagrebačke frajle. Korak ide za korakom, mladi Hrvat pod barjakom. Boj se bije, bije, hrvatski se barjak vije, za slobodu i za dom, hrvatski dom.”

Inače, pripadnici Bad Blue Boysa su u oktobru prošle godine u Velikoj Gorici pjevali ustašku verziju. U danima nakon utakmice uslijedila su hapšenja navijača koji su počinili prekršaj iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima jer su tokom fudbalske utakmice pjevali pjesme čiji sadržaj iskazuje ili podstiče mržnju ili nasilje na osnovu rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, piše Index.