Biznis 20.02.2016.

Hrvatski stručnjaci izradili aplikaciju koja rješava problem šuma u uhu

ČITANJE: 2 minute
glavobolja
Osobe koje imaju povremeni ili stalni šum u ušima, tinitus, zbog kojeg imaju veće ili manje neugodnosti mogu odahnuti jer je nakon godina istraživanja tim hrvatskih naučnika, doktora i inženjera okupljenih u firmi Core interface,napravio aplikaciju koja uz pomoć “music-notch” terapije pomaže otkloniti taj iritantni šum.

Terapijski dio aplikacije podrazumijeva slušanje muzike sa prigušenim dijelom zvukovnog spektra, nakon čega mozak počinje zanemarivati frekvenciju na kojoj je šum, objasnio je u razgovoru za Hinu doktor radiolog Natko Beck, suosnivač firme Core interface koja radi na još dva naučna zasad tajna projekta.

Tinitus – zujanje u uhu

Tinitus je medicinski naziv za zvuk ili zvonjavu u ušima koji se najčešće opisuje kao zujanje, brujanje, pištanje, zvonjenje ili pucketanje u uhu. Može biti stalan, povremen, pulsirajući, visokotonski ili niskotonski. Kod gotovo svake pete osobe, odnosno kod oko 20 posto populacije, povremeno se javlja šum različitog tipa i trajanja, dok se kod pet posto javlja stalni šum, najčešće jačeg inteziteta.

Od stalnog tinitusa najčešće pate osobe starije životne dobi, ljudi iz glazbene industrije, općenito osobe strukovnih zanimanja izloženih prekomjernoj buci i stresu.

Beck pojašnjava da šum u uhu ima određenu frekvenciju, tako da je prvi korak u aplikaciji pronaći baš tu frekvenciju. Kad se frekvencija preklopi sustav je izbaci iz glazbe koju osoba sluša. Nakon nekog vremena mozak tu frekvenciju počne ignorirati, čime se ona s vremenom smanjuje.

Aplikaciju koristiti najmanje sat vremena dnevno

Preporuka je da osobe koje pate od tinitusa aplikaciju “TinnitusOFF” koriste minimalno sat vremena dnevno, a najbolji rezultati zabilježeni su nakon tri sata svakodnevnog slušanja s kvalitetnim slušalicama, u tihom okruženju.

– Rezultati postaju osjetni nakon tri do šest mjeseci korištenja aplikacije svakog dana, a napredak je moguće pratiti i u njenom statističkom dijel- ističe Beck.

– Ideju zaaplikaciju dobili smo prije par godina nakon jednog svjetskog znanstvenog članka. Nakon što smo proučili dotadašnja saznanja i istraživanja, koja su potvrdila da je music-notch terapija i znanstveno potvrđena u liječenju tinitusa odlučili smo krenuti u izradu aplikacije. Za taj, kao i ostala dva projekta koja su u izradi i koja su još uvijek tajna, dio novca dobili smo i putem start up programa za naš core-inkubator-navodi Beck i dodaje kako se nada da će i ostala dva projekta biti uspješna kao i “TinitusOFF”.

Za sada je aplikacija dostupna za sve tri platforme – PC, iOS, i Android, te besplatna za prvih 1500 korisnika koji se prijave na web stranicu tinnitus-off.com.

(Express.hr)