Region 24.12.2022.

HTJELI DA USVOJE DJECU: U Zambiji uhapšena četiri para iz Hrvatske, među njima i gitarista “Hladnog piva”

ČITANJE: 2 minute

U Zambiji su 7. prosinca uhapšena četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima, pišu zambijski mediji te navode da su Hrvati pokušavali posvojiti djecu staru od jedne od tri godine.

Jutarnji list piše da su im iz Ministarstva vanjskih poslova potvrdili da su uhićeni Hrvati već 16 dana u pritvoru, i navode da su uhićeni 44-godišnji D.M. i njegova 45-godišnja supruga N.M., gitarist Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga, zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar L.P. sa suprugom A.P. te aktivist za ljudska prava N.K. i njegova supruga.

Prijatelji uhićenog gitarista neslužbeno su za Jutarnji rekli kako su on i supruga planirali posvojiti dijete iz Afrike te su prije nekoliko tjedana otišli po njega. Vijest da su uhićeni ih je šokirala.

“Izvidi su u tijeku i očekuju se odluke zambijskih vlasti. Provjerava se legalnost postupka posvojenja”, rekli su iz Ministarstva za Jutarnji.

Hrvati pritvoreni u Zambiji su dobro, dodaju. Drugi put ih je danas posjetio djelatnik konzularnog ureda nadležnog veleposlanstva u Pretoriji. Hrvatsko veleposlanstvo im je na raspolaganju i pruža im svu potrebnu konzularnu pomoć, a hrvatski službenik razgovarao je i sa zambijskim vlastima.

Policija: Dokumenti su bili falsifikati

Djeca se nalaze u ustanovi socijalne skrbi, navodi zambijski portal.

Policijski načelnik Copperbelta Peacewell Mweemba kazao je da je policija dobila informaciju da su “bijelci koji su rezervirali sobe u pansionu u Kansenshiju viđeni s četvero djece kongoanskog podrijetla”.

Izjavio je da su imigracijski službenici uhitili osumnjičenike 7. prosinca 2022. u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe.

Mweemba je rekao i da su, prema prvim rezultatima istrage, dokumenti za posvojenje četvero djece falsificirani.

“Imigracijska služba provodi istragu, detalje ćemo objaviti uskoro. Četiri para zadržana su u policijskim postajama Chifubu, Kansenshi, Central i Masala, po dvoje u svakoj postaji, dok su djeca zbrinuta u ustanovama socijalne skrbi”, rekao je načelnik, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: hapšenje, Zambija