Biznis 29.12.2015.

Huawei P8: Vrhunska tehnologija ne mora da isprazni novčanik

ČITANJE: 3 minute
huawei p8
Huawei je riješio da se suprotstavi konkurenciji na najbolji mogući način i korisnicima ponudi maksimalne performanse i dizajn po cijeni koja vas neće otjerati u bankrot.

Huawei P8 izgleda i odaje utisak znatno skupljeg uređaja nego što bi to njegova cijena mogla da nagovijesti.

Velika pažnja posvećena je izradi a dizajneri su dobar dio inspiracije pronašli u Eplovom Ajfonu 6 i Sonijevim modelima Xperia Z linije.

Osmojezgreni procesor, 3GB radne memorije i poboljšana kamera dokazuju da je Huawei P8 spreman da se uhvati u koštac sa znatno popularnijim premijum uređajima, a činjenica da je znatno jeftiniji od konukrentskih modela kao što su Samsung Galaxy S6 i HTC One M9 biće jedan od glavnih faktora koji bi mogao da privuče korisnike.

Huawei P8

Iako njegove performanse malo zaostaju za drugim premijum modelima, P8 nudi više nego prijatno iskustvo korišćenja uz minimum smetnji u radu, a primjetno je i slabije zagrijavanje uređaja prilikom dužeg rada.

Pred očima korisnika nalazi se standardni IPS LCD displje rezolucije 1.080 x 1.920 piksela sa dijagonalom od 5.2 inča. Kada je kvalitet slike u pitanju, ekran prikazuje prilično duboke nijanse crne i odličan kontrast boja, ali i prilično slabu vidljivost pod suncem.

Huawei P8

Velika pažnja posvećena je i kameri koja sada pravi kvalitetnije fotografije u uslovima lošeg osvjetljenja, a za to je zadužen Sonijev senzor sa posebnim procesorom za obradu slike, kao i optička stabilizacija slike.

Kako bi se P8 dodatno izdvojio iz postojeće ponude, Huawei je riješio da ga opremi nekim jedinstvenim funkcijama.

Huawei P8

Možda najinteresantniji dodatak predstavlja „buđenje glasom“ koje vam dozvoljava da „dozovete telefon“ glasovnom komandom nakon koje će on oglasiti zvukom i paljenjem blica. Mada, da budemo iskreni, kako bi ovo funkcionisalo u praksi, potrebna je vam je skoro savršena tišina.

Uređaj napaja 2.680mAh baterija koja je u stanju da se izbori sa cjelodnevnim korišćenjem uređaja zahvaljujući brojnim unapređenjima na polju optimizacije rada uređaja i štednje enrgije, a uz malo umjerenije korišćenje, baterija može da izdrži i do dva dana korišćenja bez dodatnog punjenja.

Huawei P8

Kada uzmemo sve ovo u obzir, Huawei je uspio da napravi kvalitetan uređaj zaštićen lijepo dizajniranim aluminijumskim kućištem, solidnim performansama i svim dodacima koje očekujemo, ali uz žrtvovanje performansi.

Sve u svemu, P8 definitivno spada u premijum uređaje na koje treba obratiti pažnju, pogotovo kada u obzir uzmemo njegovu cijenu.

 

Specifikacije

Ekran: full HD LCD 5.2-inčni displej (424ppi)

Procesor: osmojezgreni Huawei Kirin 930

Radna memorija: 3GB

Interna memorija: 16GB (microSD kartica)

Kamera: 13MP (prednja); 8MP (zadnja)

Baterija: 2680mAH

Huawei P8 Lite

Huawei P8 Lite

Slabiji brat modela P8 poseduje solidan hardver, a aluminijum je zamijenjen plasitčnim kućištem sa detaljima koji podsjećaju na metal – u pitanju je kombinacija koja izgleda prilično ubjedljivo i dolazi po još nižoj cijeni. Ipak, postoje i određeni nedostaci.

Displej nije toliko atraktivan kao spoljašnjost, a niska rezolucija kojom raspolaže polako nestaje i sa znatno slabijih uređaja.

Na svu sreću, hardver je znatno bolji. Tu je 13MP kamera koja je u stanju da isporuči jasne i oštre fotografije, osmojezgreni Snapdragon 615 procesor uparen sa 2GB radne memorije i 2200mAH baterija koja je nešto slabija od onoga što nudi konkurencija, ali nudi više zahvaljujući ekranu niske rezolucije.

Huawei P8 Lite

Specifikacije

Ekran: IPS LCD 5.0-inčni displej (294ppi)

Procesor: osmojezgreni Huawei Kirin 620

Radna memorija: 2GB Interna memorija: 16GB (microSD)

Kamera: 13MP (prednja); 5MP (zadnja)

Baterija: 2200mAH

(24sata.rs)