Vijesti 24.11.2017.

Humanisti pune kasu Fonda solidarnosti

ČITANJE: 3 minute

Na ovogodišnjoj donatorskoj večeri „S ljubavlju hrabrim srcima“, koje će pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika biti održano 27. decembra u Banjaluci, biće prikupljan novac za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Saopštili su juče ovo iz kabineta predsjednika RS i naveli da će ove godine biti održano osmo donatorsko veče.

U udruženjima koja okupljaju roditelje oboljelih mališana ne kriju zadovoljstvo što će ova, sada već tradicionalna manifestacija, biti posvećena Fondu solidarnosti, koji će olakšati odlazak djece na liječenje u inostranstvo.

– Ideja je veoma humana, a ovogodišnje donatorsko veče kruna svih prethodnih koje su realizovane. Nadam se da će biti uspješno, kao i do sada. Fond solidarnosti je značajan za nas roditelje, jer će čekanje i neizvjesnost izbrisati, a u svakom trenutku na raspolaganju ćemo imati određenu sumu novca za liječenje oboljelih mališana – istakla je predsjednica udruženja građana Centar za edukaciju „Tvoja riječ“ Olivera Ratković.

Lijekovi za mališane oboljele od rijetkih bolesti rijetkost su baš kao i njihova dijagnoza, ali će Fond solidarnosti značajno doprinijeti bržem i lakšem uspostavljanju dijagnoze.

– Po dijagnozu uglavnom idemo u inostranstvo, a zbog ogromnih troškova roditelji često nisu u prilici da plate taj odlazak, pa i u slučajevima gdje ima lijeka, djeca se ne liječe kako treba. Godinama kabinet predsjednika Srpske organizuje donatorske večeri za liječenje oboljele djece, a ovogodišnja akcija na dobar i sistematičan način obuhvata sve oboljele mališane – istakla je predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS Biljana Kotur.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ Dijana Berić kaže da je značaj Fonda solidarnosti ogroman za mališane kojima je „inostranstvo jedini lijek“.

– Ovo je dobar prvi korak i prilika da se naši građani još bolje upoznaju sa načinom rada Fonda solidarnosti – istakla je Berićeva.

Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu stupio je na snagu.

Iz budžeta RS biće izdvajano 0,025 odsto od ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj finansijskoj godini umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, a isti procenat od prihoda izdvajaće i lokalne zajednice. Stanovnici, koji to budu željeli, mjesečno će izdvajati 0,25 odsto plate, a novac će se moći uplatiti i direktno u fond. Poseban doprinos za solidarnost ide na teret budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave, upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog automobila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova. Ovaj zakon donesen je na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika.

Rezultati dosadašnjih akcija

„S ljubavlju hrabrim srcima“ – (prikupljeno novca u KM)

2016. – za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća „Za majku i dijete“ – 1,31 milion

2015. – za liječenje djece oboljele od rijetkih oboljenja – 825.118

2014. – za izgradnju „roditeljske kuće“ – 850.000

2013. – posvećena djeci sa autizmom – 607.000

2012. – za kupovinu insulinskih pumpi za djecu oboljelu od dijabetesa – 700.000

2011. – za djecu sa poteškoćama u razvoju – 550.000

2010. – za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti – 300.000

(Glas Srpske)