Vijesti 16.09.2020.

HUMANITARNA AKCIJA: Mladom bračnom paru sa sedmoro djece neophodna pomoć

ČITANJE: 3 minute

U naselju Đulić nedaleko od Teslića vidjeli smo pravo čudo za današnje vrijeme. Naime, otac Radovan ima 27 godina, majka Vesna 26 i imaju čak sedmoro djece: Jovana (9), Kristijan (7), Ana (6), Nedeljko (5), Đorđe (4), Lazar (3) i Milan (2).

Porodica Đurić svoj život provode u dvije oronule prostorije. Jednu prostoriju čine kuhinja sa dotrajalim elementima, starim šporetom na drva i trpezarija sa izlizanim namještajem koji je većinom doniran. Druga prostorija je mala dječija soba, sa zidovima išaranim i punim buđi, jednim starim krevetom, dotrajalim dušekom bačenim na pod i drvenom klupom naslonjenom na zid, piše portal srbizasrbe.org.

Ni sada nije jasno gdje i kako ova devetočlana porodica uspjeva da se rasporedi i spava. Kupatilo, prostorija koja bi trebala biti najčistija je u jako lošem stanju. Zid i plafon kupatila su crni od vlage i buđi, a poznato je kako vlaga utiče na zdravlje.

Mladi otac i majka su nezaposleni. Radovan nekada radi na nadnicu dok je Vesna uvijek u kući sa djecom. Ova hrabra majka, sa istinskom srećom nam je pričala kako je od 2011. pa do 2018. godine, svake godine osim 2012, rađala po jedno dijete i da joj je to najveći blagoslov od Boga te da joj nikad nije bilo teško. Našalila se na svoj račun, rekavši da se više plaši zubara, nego roditi dijete dok joj se najmlađi sin Milan, maza, nije odvajao iz krila.

Jedini prihod koji dobijaju od države je dječiji dodatak u iznosu od 160 KM, dok im rata kredita iznosi 150 KM. Uprkos svemu ovome, svu snagu daju da djeci koliko toliko uljepšljaju djetinjstvo te se sve vrijeme trude da im omoguće minimalne uslove za iole normalan život, ali to nije dovoljno. To nije ni blizu onoga što ova djeca zaslužuju i treba da imaju!

Najvažnije stvari u dječijem životu su sigurnost toplog doma, miran san, zdravlje, ljubav, igra, sreća te je Humanitarna organizacija Srbi za Srbe odlučila da zajedno sa humanim ljudima, pomogne ovoj porodici tako što će im renovirati prostor u kojem trenutno žive i podići jedan sprat kuće, čime će osloboditi neophodni prostor za dalji život. Planirana vrijednost pomoći, odnosno radova, iznosi 35.000 KM.

Dvoje djece već ide u školu, a svake naredne se upisuje još jedno. Omogućimo ovoj djeci da imaju uslove koje imaju i njihovi vršnjaci, da mogu normalno učiti, čitati, imati svoje radne stolove i da budu marljivi đaci. Želimo da spavaju u toplom, čistom, udobnom, da imaju dnevni boravak u kojem se naveče mogu družiti sa roditeljima, maštati i sanjati bolje sutra. Zajedno im pomozimo da stanu na noge i postanu vrijedni i pošteni ljudi koji će u budućnosti složno raditi i živjeti sa vjerom u Gospoda Boga.

Zasučite rukave i krenimo svi zajedno u novu misiju!

Republika Srpska:

1. Poziv na broj 17763 iz fiksne i mobilne telefonije (2 KM)

2. Račun: 56201281300241-58 (NLB razvojna banka)

(SB/banjaluka.net)