Vijesti 23.11.2020.

HUMANITARNE LICITACIJE NA FACEBOOKU: Za liječenje djece dnevno sakupe oko 1.300 KM

ČITANJE: 2 minute

Po ugledu na sličnu grupu u Srbiji, Jelena Malinović Pančić napravila je Facebook grupu “Budi human – humane licitacije BiH” koja je dosad sakupila oko 9.500 članova i ostvaruje dnevni promet oko 1.300 KM.

Jelena Malinović Pančić, administratorka grupe “Budi human – humane licitacije BiH”, rekla je za “Nezavisne” da se kupovinom doniranih stvari putem licitacije sakuplja novac u humanitarne svrhe.

“Grupa u Srbiji je osnovana u aprilu kao produžnica organizacije ‘Budimo humani’, za pet mjeseci skupila je oko 20.000 članova, a ostvaruju dnevni promet oko 10.000 evra”, rekla je Malinović Pančićeva, dodajući da joj je tada palo na pamet da napravi sličnu grupu i u BiH.

Sve je, kako kaže, zaživjelo kada je njena sestra na licitaciju stavila dječje patike, a Malinović Pančićeva dječju garderobu, te da od tada broj članova, ali i iznos novca koji se sakupi svaki dan rastu, pišu “Nezavisne”.

“U petak smo imali oko 5.000 članova i promet od oko 500 KM, u nedjelju se broj članova povećao na 7.500, a dnevno smo počeli skupljati oko 1.000 KM. U četvrtak smo već imali oko 9.500 članova i svaki dan uspijemo skupiti oko 1.300 KM”, priča Malinović Pančićeva.

Pojasnila je da je suština ove grupe da se stvari, kao što su dječje igračke, garderoba i slično koje ljudi žele da poklone, stave na licitaciju za nešto veću cijenu od one za koju bi se inače prodavalo.

“Licitacija traje recimo 48 sati, a najviša cijena koja se postigne uplaćuje se na račun djeteta koje se odredi da je korisnik te licitacije. Nakon što se novac uplati u komentar na Facebook grupi se postavlja slika uplatnice i onda možete da preuzmete svoje stvari”, pojasnila je Malinović Pančićeva.

Navela je da se sav novac od licitacija daje u dobrotvorne svrhe, a organizator licitacije nema nikakvu finansijsku korist od toga.

Novac se uglavnom donira za liječenje djece, mada, kako kaže, ima i nekoliko humanitarnih akcija za liječenje odraslih, koji imaju humanitarne brojeve preko “M:tela”.

“Dosad smo sakupili dovoljno novca za liječenje Lane Jovanović iz Srbije, koja boluje od spinalne atrofije mišića, a još sakupljamo novaca za liječenje djevojčice Minje Matić, takođe iz Srbije, koja boluje od iste bolesti”, navela je Malinović Pančićeva, dodajući da se licitacije mogu organizovati i za druge osobe za koje su aktivni humanitarni brojevi u BiH.

Dodala je da su pojedine članice ove grupe došle na ideju da s istom svrhom organizuju humanitarne bazare u gradovima RS.

(N.S/ Banjaluka.net)