Region 29.12.2021.

Humanitarni broj 1416 za obnovu pravoslavnog Hrama u Dalmaciji

ČITANJE: 1 minuta

Pozivom na “M:tel” humanitarni broj 1416 građani će od 1. janura moći darovati jednu KM za nastavak izgradnje Hrama arhangela Mihaila i parohijskog doma u srpskom selu Otišić u Dalmaciji.

Iz Udruženja mladih “Bastašica” iz Drvara, koje je pokrenulo ovu akciju, istakli su da se obnova realizuje uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima.

– Obnavljanjem pravoslavnih manastira i hramova u Dalmaciji mi šaljemo poruku da smo vijekovima bili tu, da ostajemo i da nismo zaboravili pretke – naveli su iz Udruženja.

Iz Udruženja su zahvalili Novinskoj agenciji Republike Srpske – SRNA, RTRS-u i kompaniji “M:tel”, koja je prepoznala značaj ove akcije.

Pokretači obnove dalmatinske svetinje su na radnom sastanku u Novom Sadu, u razgovoru sa direktorom Fonda za izbjegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duškom Ćutilom, dogovorili da na Sajmu zavičaja u Novom Sadu polovinom februara bude predstavljena akcija obnove Hrama i parohijskog doma u Otišiću.

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve i parohija Vrlička pozvali su sve ljude dobre volje da pomognu započetu obnovu Hrama Svetog arhangela Mihaila iz 1889. godine u srpskom selu Otišić u Dalmaciji.

Sredstva za obnovu parohijskog doma i nastavak radova na ovom hramu mogu uplatiti na devizni račun sa naznakom “za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću”.

Vlasnik računa je SPC u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SWIFT: ESBCHR22.

Selo Otišić koje je nekada imalo više od 1.000 stanovnika, danas je skoro pusto i zaboravljeno, bez električne energije, vode i puta. Selo se nalazi između Sinja i Vrlike.

(Srna/ N.S)