Vijesti 24.03.2016.

Humanitarni koncert povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu

ČITANJE: 2 minute
autizam
Udruženje za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” organizovaće sutra u Banjaluci, povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu, humanitarni koncert na kome će nastupiti estradne ličnosti, horovi i kulturno-umjetnička društva, kao i djeca iz ovog udruženja.

Predsjednik Udruženja Mirjana Kojić istakla je da je protekla godina bila veoma uspješna u radu ovog udruženja, te podsjetila da je otvoren prvi Dnevni centar za odrasla lica sa autizmom u Republici Srpskoj.

“Nažalost, djece sa autizmom je sve više i ovakvih centara je još potrebno. Dobili smo status udruženja od javnog interesa u Srpskoj što je, takođe, rezultat velikog rada”, rekla je Kojićeva na konferenciji za novinare.

Psiholog Nikolina Klepić navela je da Udruženje ima 30 aktivnih korisnika predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, sa kojima se radi šest dana sedmično.

“U okviru tretmana imamo rad sa stručnim saradnikom psihijatrom, defektolozima, psiholozima i velikim brojem volontera, koji su naša najveća snaga”, rekla je Klepićeva.

Ona je objasnila da autizam nije bolest, već stanje, te navela neke od simptoma zbog kojih roditelji treba da potraže stručnu pomoć – ako beba ne izgovara slogove ili sa godinu i po ne izgovori prvu riječ, odnosno sa dvije godine ne sklapa rečenice od dvije riječi, zatim se ne odaziva na svoje ime, ne pokazuje interesovanje za drugu djecu ili istraživanje okoline.

Radni terapeut Biljana Marić dodala je da Dnevni centar koristi pet odraslih lica sa autizmom sa kojima se radi na osnaživanju njihovih vještina, procjeni postojećih mogućnosti, odnosno nedostataka, nakon čega se kreiraju individualni planovi za rad sa korisnicima.

Ona je istakla da je Dnevni centar veoma važan roditeljima, jer znaju da u ovom centru djeca korisno provode vrijeme dok roditelji završavaju svoje obaveze. Slavica Vojaščuk, majka djeteta sa autizmom, ukazala je na važnost rada Udruženja sa takvom djecom, koja vremenom vidno napreduju. “Roditeljima mnogo znači kada razmjenjujemo mišljenja, informacije.

U Udruženju imamo psihijatra koji nam je na raspolaganju uvijek i daje nam savjete, kao i drugi stručni saradnici”, rekla je Vojaščuk. Humanitarni koncert biće održan u 19.00 časova u Banskom dvoru. Dobrovoljni prilog posjetioci će moći ostaviti u kutiju na ulazu u koncertnu salu.

(NN)