Vijesti 21.09.2018.

Humanost i sloga obnavljaju trošnu kuću Goranke i Aleksandara Jungić

ČITANJE: 3 minute

Snovi majke i sina Goranke i Aleksandra Jungić o zidovima bez vlage, parketu umjesto betona, plafonu bez čađi od starog šporeta uskoro bi mogli da se ostvare jer je u toku akcija prikupljanja sredstava i materijala za obnovu njihove stare i dotrajale kuće.

Nakon potresne priče o ovoj samohranoj majci sa Paprikovca, Humanitarno udruženje “Nova generacija” priskočilo je u pomoć ovoj socijalno ugroženoj porodici i počelo sa prikupljanjem pomoći.

– Do kraja ove ili početkom sljedeće godine, počeće  rekonstrukcija stare i dotrajale kuće. Objekat je zaista u lošem stanju  i vjerujemo da će nakon dugogodišnjeg života u teškim uslovima Jungići osjetiti toplinu doma – kazala je koordinator akcije Željka Ciganović.

Majka i sin žive u kući koja je izgrađena 1939. godine, a teško oštećena u zemljotresu 1969. godine. Jungićima je po onoj narodnoj poslovici da jedna muka nikad ne ide sama, situacija postala još gora kada je glava porodice, Gorankin muž i Aleksandrov otac, izvršio samoubistvo.

– Ova tužna priča nas je nagnala da pokrenemo humanitarnu akciju kako bi dječaku i njegovoj majci obezbijedili bolje uslove za život. Uz pomoć humanih ljudi, društveno odgovornih kompanija i republičkih institucija prikupljen je dio sredstva i dio materijala potreban za rekonstrukciju kuće – naglasila je Ciganovićeva.

Iz udruženja navode da je trenutno najveći problem pronaći izvođača radova, kako bi se što prije krenulo u rekonstrukciju, a porodica mogla dočekati zimu u toplom.

– Svi mi iz udruženja još jednom apelujemo na humane i dobre ljude, institucije i kompanije da se pridruže ovoj akciji, da bismo što prije obezbijedili lakši i funkcionalniji život Jungićima – istakla je Ciganovićeva.

Dodala je da bi otpočeli radovi potrebna su četvora vrata, šljunak i betonska galanterija. Takođe, biće potrebni i kuhinja i šporet na drva.

– Naš narod je još jednom pokazao koliko je human i kako nesebično priskače u pomoć ljudima koji su u nevolji. Sredstva za ovu akciju do sada su darovali humani pojedinci,  firme i Vlada RS. Pored novca pomoć je stigla u vidu materijala i kućnih aparata a nadamo se da će se mnogi uključiti kako bi akciju uspješno priveli kraju  – rekla je Ciganovićeva.

Porodica je zahvalna svim dobrim ljudima što im pomažu u najtežim vremenima.

– Aleksandar je presrećan zbog akcije. Stalno pita dokle se stiglo i kada će se krenuti u rekonstrukciju. A za vrijeme  radova na kući porodica će boraviti kod kume – zaključila je Ciganovićeva.

Težak život

Samohrana majka Goranka je radno nesposobno lice i svakodnevno odlazi u Crveni krst da bi prehranila dijete i sebe. Aleksandar je i korisnik Dnevnog centra za djecu žrtve nasilja i zanemarivanja udruženja “Nova generacija” u kojem se hrani i dobija svu potrebnu podršku u odrastanju i obrazovanju.

– Teško živimo. Najžalije mi je što sinu ne mogu da pružim osnovne životne uslove – rekla je Goranka Jungić.

(Glas Srpske)