Vijesti 13.04.2016.

Humanost na djelu: Stolar Mile poklanja stolice za hranjenje beba

ČITANJE: 3 minute
stolarmile
U Vojvodini, u podnožju Fruške Gore, sa ženom i dvoje djece živi Milorad Jurković. Porodicu prehranjuje sviranjem u orkestru, a u javnosti je poznat kao stolar Mile.

Svoj hobi pretvorio je u humanitarni pokret koji na društvenim mrežama prati više od 15 hiljada ljudi.

U svojoj radionici već godinu dana izrađuje drvene stolice za hranjenje beba – koje ne prodaje nego poklanja.

Iz revolta prema skupoći, stolar Mile odlučio je da stolice za bebe poklanja putem svoje Facebook stranice.

Za razliku od onih u prodavnicama, koje koštaju najmanje 50 eura, stolice za hranjenje beba koje pravi stolar Mile nemaju ni rok trajanja, a ni cijenu. Novac ne prima. Ali, uslov ima.

– Uslov je ako imaju jedno dijete, onda im ja kažem – poslaću vam stolicu, ali da imate troje djece. Naravno, kroz smjeh, to je šala. Ali najveći uslov je kad se stolica dobije, da ne smije da se proda. Stolica mora dalje da se pokloni. Ako ne znaju nikoga kome treba, nek nazovu mene, ja znam kome treba, proslijedićemo, i već je bilo tako par proslijeđivanja – kaže Jurković.

Počnite da vjerujete u bajke

Iz ljubavi prema drvetu i stolariji, Mile je počeo da pravi hranilice za bebe. Iz revolta prema skupoći, odlučio je da ih preko svoje Facebook stranice poklanja.

– Ispočetka je bilo malo i nevjerice. Ja sam napisao to – Počnite da vjerujete u bajke, život će vam biti malo ljepši. Imam tu pošalicu kad nazovem nekoga prije nego što pošaljem stolicu, ja ga pitam – jel vjerujete u bajke? – tvrdi on.

Ako do tada nije, povjerovala je porodica Mazanjanin iz Inđije kad ga je ugledala na svom kućnom pragu. Dvogodišnja Miljana prije sedam meseci dobila je sestre, i to tri.

– Ja sam njemu veoma zahvalna što nam je izašao u susret, što je on nas našao. Ja sam vidjela da čovjek to već radi, ali jednostavno neprijatno mi je bilo da se ja sad…možda ima i gorih od mene, i u goroj situaciji, pa ja nisam htjela baš da se namećem jer vidim da čovjek, kad je došao ovde, kad nam je donio te stolice, kad sam saznala da je on isto podstanar, ja sam ostala bez teksta stvarno – kaže Marijana Mazanjin, majka četvero djece.

U domovima širom regiona

Miletove stolice u prethodnih godinu dana ušle su u domove širom regiona. Za svaku se tačno zna kome je namijenjena. Šalju se istog dana kad se i završe.

– U momentu dok čitate priču o stolaru Miletu, u ovim stoličicama ovde već sjede bebe iz Sombora, Bačke Palanke, Boljevaca i Šida. Ali, tek nakon što su testirane.  Svaka od stolica je testirana na 130kg, a može da izdrži još 100 kg više – izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Priča o stolaru Miletu mogla bi se opisati kao grudva koja je pokrenula lavinu. Ljudi mu donose materijal, nude prevoz… Najveća nagrada su mu, kaže, dječji osmjesi i dobar osjećaj.

Inače, stolar Mile nedavno je bio u Banjaluci gdje je poklonio svoju 400-tu stolicu.

(Al Jazeera)