Vijesti 27.06.2023.

Husein ef. Kavazović: Činimo dobro ljudima!

ČITANJE: 2 minute

Muslimani u BiH i svijetu u srijedu dočekuju Kurban-bajram, jedan od najvećih islamskih blagdana, a bajram-namaz u Sarajevu klanjat će se u 5:44 sata.

Mubarek dani pred nama bit će ispunjeni mirom, dobrom i bliskošću među ljudima, a, kako je ranije saopćeno iz Rijaseta IZBiH, njihov značaj određuju i klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Meki i Medini.

Povodom velikog muslimanskog blagdana poruku vjernicima, ekskluzivno za “Avaz”, uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

– U danima hadža muslimani i muslimanke, ali i ljudi općenito, žive jedno posebno blagoslovljeno vrijeme, svejedno bili oni toga svjesni ili ne. Ono nas dovodi do svetih mjesta u Meki i Medini. Tamo je brdo Allahove milosti u dolini Arefata i mezar posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a. s. Na ovim svetim mjestima živjeli su poslanici Ibrahim, Ismail i Muhammed, a. s. Upravo ovdje, mnogo puta u ljudskoj povijesti, Allah je objavio svoju Riječ ljudima. I mi danas, bili muslimani, kršćani ili jevreji, duhovni smo sinovi i kćeri Ibrahima, a. s., i njegovih potomaka. Njihovo životno kazivanje urezano je u sjećanje milijardi ljudi, koji vjeruju i slijede njihov životni put – kazao nam je Kavazović.

Dodaje kako danas postepeno uviđamo da “buka u kojoj živimo zaglušuje naša osjetila i udaljava nas od nas samih” te da je “nasušna potreba da naše poglede usmjerimo ka nebu, vjeri, onako kako su to učinili i poslanici”.

– Uvijek su za naše preživljavanje bili potrebni vjera i oslonac na Boga, bili mi toga svjesni ili ne. Isključiti vjeru u Boga i nadu u Njegovu milost uvijek je značilo postati robom zemaljskih prohtjeva. Čovjek nije svemoćan, ne može sve sam. Neka nam u ovo blagoslovljeno vrijeme životno kazivanje o Ibrahimu i Ismailu, a. s., bude inspiracija da s čvrstom vjerom i trudom možemo postići i ono što na prvi pogled izgleda daleko i nemoguće. Oni koji su spremni na žrtvu, postići će ono što žele. Naš životni moto je vjerovati i činiti dobro ljudima – kazao je Kavazović za “Avaz”.

– Molim dragog Boga da nam svima podari vjere i milosti, pažnje i ljubavi, oprosta i samilosti. Današnji dan je dan u kojem Allah udjeljuje ljudima od svog dobra, prema dovi onih koji Ga zamole. Molimo Allaha, dž. š., da nas ne zaboravi u Svojoj milosti – istakao je reis.

E.M.