Biznis 10.03.2016.

Hypo banka ponudila rješenje za korisnike kredita u švajcarskim francima

ČITANJE: 2 minute
hipo
Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. svjesna je problema s kojima se korisnici kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima susreću, te je zajedno sa novim vlasnicima pripremila rješenje za sve svoje klijente, fizičke osobe, u cijeloj Bosni i Hercegovini, koji imaju te kredite u otplati, saopšteno je danas iz te banke.

Rješenje podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obveza za 30 posto uz konverziju u domaću valutu po trenutnom kursu, fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 posto, pri čemu će Banka snositi sve naknade prenosa; osiguranje po novom kreditu ostaje isto, a moguće je i dalje produženje roka dospijeća do 100 odsto preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti.

Kako je saopšteno, predloženo rješenje Hypo banke ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti, u vidu dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obveza za 50 posto, a koja će se osigurati za 25 posto klijenata čija domaćinstva imaju najniža mjesečna primanja.

Cilj Banke je da u narednih nekoliko mjeseci riješi i zaključi konverziju, a s klijentima će se direktno stupati u kontakt te će biti zamoljeni da Banci do 31.03.2016. godine dostave podatke o svojim primanjima, pri čemu Banka planira početi s provođenjem konverzija od 18.04.2016. godine te da se proces konverzije završi do 1.07.2016. godine, navodi se u saopštenju.

– Odgovorno, fer i dobrovoljno rješenje koje smo prošlesedmice ponudili klijentima Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banjaluka ponuđeno je i svim našim klijentima, fizičkim osobama, koji u otplati imaju kredite s valutnom klauzulom u švajcarskim francima, dobijene od Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Sa novom vlasničkom strukturom, Grupa je u poziciji i u mogućnosti da učini mnogo više, i mi smo usmjereni ka nalaženju odgovarajućeg i održivog rješenja za sve naše klijente. Uvjereni smo da naša ponuda klijentima predstavlja dugoročno rješenje, koje će ih financijski rasteretiti, a ujedno predstavlja rješenje koje neće ugroziti domaći bankarski sistem ili domaću ekonomiju- kazao je predsjednik uprave Hypo Group Alpe Adria, Ulrich Kissing.

Iz ove banke pozdravili su današnju odluku Vlade Federacije BiH koja nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji je predložen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

– Pozdravljamo odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je danas odbacila prijedlog Zakona o konverziji te smo uvjereni kako je Banka dobrovoljnim rješenjem svojim klijentima osigurala i više nego fer rješenje, koje će ih financijski rasteretiti, a koje ujedno neće ugroziti domaći bankarski sistem ili domaću ekonomiju- navodi se u saopštenju.

(Agencije)