Magazin 31.01.2019.

I Banjaluka može imati uređene staze za sankanje i skijanje

ČITANJE: 2 minute

Brda u banjalučkim naseljima Starčevica, Kočićev vijenac, Banj brdo, Paprikovac, Šibovi i Manjača su potencijalne lokacije na kojima bi se uz trud i ulaganje moglo obezbijediti najmlađima da uživaju u zimskim sportovima.

Ubijeđen je u to Dejan Majkić, master računarstva i informatike, koji vodi zanimljiv projekat “Inkubator ideja”, gdje zainteresovani građani mogu objavljivati konstruktivne prijedloge za unapređenje grada Banjaluke, ali i cijele Srpske.

Majkić smatra da sankalište na brdu na Starčevici ima veliki potencijal da postane ozbiljna gradska priča, a uz neka minimalna ulaganja moglo bi se, kaže, napraviti dovoljno da se ono unaprijedi, teren poravna i prilagodi, da se postave zaštitne ograde.

Sankalište je veoma posjećeno tokom zime, posebno vikendom ima puno djece i odraslih, ne samo sa Starčevice, već i iz ostalih dijelova grada, a kako priča, i sam je za vikend uživao.

– Skijalište na Starčevici je jedino mjesto koje je bilo definisano kao skijalište i na kojem je bila planirana potencijalna izgradnja ski-centra, ali razlog zbog kojeg nije uloženo ništa je taj što prema dosadašnjim analizama i statističkim podacima naš grad ima veoma malo snježnih dana – ističe Majkić, ali i nudi rješenje za to.

Kako dodaje, najveći troškovi za ovu ideju su nabavka dva topa za snijeg, koji troše oko 20 kubika vode i 74 kilovata struje na sat. Treba platiti još i deset litara goriva po satu za uređivanje staze, a tu su i plate zaposlenih.

– Za realizaciju projekta neophodno je okupiti sve nadležne organe i zainteresovane kompanije, jer novca za sport i rekreaciju nema dovoljno. Samo zajedničkim sredstvima, koja će uključiti i javno-privatno partnerstvo, možemo realizovati ovakav projekat. Uvođenjem olakšica, poput jeftinije struje i vode kao najvećih troškova, ovaj problem se lako može riješiti. Na kraju, Vodovod je gradsko preduzeće – pojašnjava on i dodaje da Banjaluka podjednako zaslužuje da ima infrastrukturu i za druge sportove kao što su klizanje i skijanje.

Ostala samo sjećanja

– Nekada je Banjaluka na Starčevici imala i ski-lift, na kojem su čak održavana i republička takmičenja. Tokom rata pokradeni su užad i stubovi, a ni imovinsko-pravni odnosi nisu bili riješeni, tako da su od svega ljubiteljima skijanja ostala samo sjećanja – kaže Majkić.

(Srpskainfo)