Sport 15.03.2017.

I da proda cijeli tim Borac ne bi isplatio ni pola duga

ČITANJE: 4 minute

Sa dugom od 10.935.065,06 KM , zaključno sa 1. martom ove godine, Fudbalski klub Borac se nalazi na sedmom mjestu dužnika Poreskoj upravi Republike Srpske.

Uzimajući u obzir činjenicu da tim čine 22 igrača (na svakoj poziciji dva fudbalera) prostom računicom dolazi se do cifre da bi ”crveno-plavi” morali da rasprodaju cijeli prvi tim, po prosječnoj cijeni od pola miliona, kako bi bili ”na nuli”.

Procjena Transfermarkta za cijeli tim Borca je 2,73 miliona evra, odnosno oko pet miliona maraka. To znači da Banjalučani po tržišnoj vrijednosti nisu ni blizu cifre koju duguju samo Poreskoj upravi Republike Srpske.

Član Upravnog odbora Borca Vico Zeljković, kaže da je aktuelna uprava kluba svjesna duga, ali da je za rješavanja istog potrebno sistemsko rješenje u vidu Zakona o sportu, kako bi se ovo stanje jednom okončalo.

– Svjesni smo duga, ne bježimo od njega, ali moramo da pronađemo sistemsko rješenje za njega, a ne da se ovaj problem rješava, od mjeseca do mjeseca. Naravno, to bi se trebalo uraditi kroz novi zakon o sportu, o kome se već dugo priča. Na početku godine smo od Vlade RS dobili odgodu vraćanja duga i to nam je omogućilo normalno funkcionisanje u narednih godinu dana i mnogo smo zahvalni na tome, ali ponavljam to nije rješenje – rekao je Zeljković i dodao da ovo stanje ne odgovara ni banjalučkom fudbalskom klubu ni državi.

– Poreska uprava je svjesna da taj dug ne može naplatiti od Borca, jer klub nema taj novac, a nema ni imovine na sebi. Najveći dio tog duga aktuelna uprava naslijedila je od prethodnih čelnika, ali to je problem koji treba rješavati država, a ne klub. Trudimo se da svoje obaveze plaćamo redovno, i da smanjimo troškove, od plata do redovnih troškova kluba – kaže Zeljković.

Aktuelni potpredsjednik FK Borca tvrdi da se Zakonom o sport moraju riješiti dvije stvari kad su u pitanju obaveze prema poreskoj upravi.

– Ključno je riješiti dvije stvari. Jedno je naći zakonsko rješenje za postojeći dug, da li u vidu reprograma, pretvaranja vrijednosti duga u obaveznice ili dionice, koje bi išle na tržište, kako bi se ta hipoteka skinula sa kluba u budućnosti. Druga stvar je utvrditi zakonom krivičnu odgovornost za ljude koji vode klubove, ako se porez ili druge obaveze ne plaćaju, mora se znati čija je odgovornosti za nastalu situaciju – kaže Zeljković.

Dugovi na ime neplaćenog poreza proteklih godina klubovima iz BiH su zadavali probleme, kada je riječ o ispunjavanju finansijskih kriterijuma za dobijanje licence za Premijer ligu BiH i evropska takmičenja.

Veliki dio klubova sa Poreskom upravom sklopio je dogovor o otplati dugova na rate, na osnovu čega od nje dobivaju dokument neophodan za licencu. Zakon o otpisu dugovanja omogućio je klubovima da redovnim plaćanjem dogovorene rate Poreskoj upravi smanjuju obaveze prema državi. Taj model je priznala i UEFA, ali klubovi moraju poštovati ono što su dogovorili sa Poreskom upravom, jer se u suprotnom ugovor poništava.

Dejan Lukendić, direktor Borca kaže da je odgoda duga za 2017. godinu postignuta sa Poreskom upravom RS uz pomoć Vlade RS, tako da dobijanje licence neće prestavljati problem.

– Napravili smo reprogram duga za aktuelnu godinu, uz veliku pomoć Vlade RS, tako da dobijanje licence za Premijer ligu ne bih trebalo doći u pitanje ove godine. Nažalost, to nije rješenje na duge staze, i klub će morati tražiti sistemsko rješenje ovog problema, koje ne opterećuje samo Borac, već i mnoge druge klubove u RS i BiH – kaže Lukendić.

Ostali fudbalski dužnici

Od fudbalskih klubova iz Republike Srpske na listi dužnika prema Poreskoj upravi RS nalazi se još pet klubova.

Po podacima zaključnim sa 1. februarom 2017. godine, Radniku iz Bjeljine obračunat je dug u iznosu od 1.245.540 KM, čije je plaćanje takođe odloženo rješenjem Ministarstva finansija RS od 27. septembra prošle godine. Slavija iz Istočnog Sarajeva i Sutjeska iz Foče su po podacima Poreske uprave RS, u postupku prinudne naplate za iznose duga od 292.051, odnosno 113.042 KM.

U fudbalskom klubu Rudar Prijedor poreske obaveze iznose 435.330 KM, ali je u toku proces žalbe na ovo rješenje. Borac iz Šamca je u postupku redove naplate duga, koji je najmanji na ovoj listi dužnika, i iznosi skromnih 1.024 KM.

(EuroBlic)