Biznis 17.01.2016.

I dalje nema rješenja za Banku Srpske

ČITANJE: 2 minute
banka srpske
Ni nakon isteka zakonskog roka od 60 dana, konačnog rješenja za Banku Srpske nema ni na vidiku. Klijenti čiji su depoziti ostali blokirani i dalje ne mogu do svog novca.

Direktor Agencije za bankarstvo, Slavica Injac kaže da se čeka odluka Vlade kao većinskog vlasnika. Bez njihove podrške, poručuje, mogu samo da ugase Banku Srpske. Kapital banke niži je od zakonskog minimuma. Radna grupa koju je vlada formirala u decembru svoj dio posla još nije završila. Kažu da još čekaju mišljenje nezavisnog revizora.

-Trebalo bi analizirati taj revizorski izvještaj, pa da onda dođemo do te informacije. Ja mislim da će to biti u toku sljedeće sedmice sigurno- optimističan je Mladen Kovačević, savjetnik ministra finansija i član vladine radne grupe za Banku Srpske.

Nezavisni revizori su u banci i trebalo bi da saberu minuse nastale u poslednje dvije godine. Bez te analize, u Vladi kažu da su sve opcije i dalje otvorene.

Do tada je Vlada, u ime većinskog akcionara banke, izrazila spremnost da stanje u banci poboljša strateškom reorganizacijom njenog poslovanja ili prodajom.

Nezvanično saznajemo da je strateški plan Vlade ustvari pumpanje u banku novca poreskih obveznika. Za dokapitalizaciju će im biti potrebno najmanje 50 miliona maraka. To su procjene smijenjenog direktora Zdravka Trivunčića.

-Dok smo mi bili tamo, taj iznos je bio u pitanju, da se održi zakonska adekvatnost kapitala, i da se može nastaviti dalje raditi. E sad, da li će se dokapitalizacijom ići na jačanje tog depozitnog potencijala, to je sad druga priča- rekao je Zdravko Trivunčić, bivši direktor Banke Srpske.

Privremena uprava ustanovila je da građani i pravna lica u Banci Srpske imaju zarobljenih 150 miliona maraka. U slučaju likvidacije, samo iznose do 50 hiljada isplatiće Agencija za osiguranje depozita.

(ATV)