Vijesti 19.02.2019.

I penzioneri u Boriku žele svoje prostorije

ČITANJE: 2 minute

Banjalučani treće životne dobi, koji žive u Boriku, priželjkuju da se i u njihovom naselju otvore prostorije gdje bi se oni mogli okupljati i družiti.

Mnogi penzioneri oduševljeni su kako već godinama radi Dnevni centar za stare osobe na Starčevici, koji mnogi mještani smatraju svojim drugim domom, jer ovdje redovno dolaze da popričaju i učestvuju u mnogim kreativnim i edukativnim radionicama, projektima psihološkog savjetovanja i fizičke aktivnosti.

Po uzoru na njihov rad, sugrađani u Boriku traže da se i kod njih otvore slične prostorije. Kako pričaju, penzioneri se sada mogu družiti jedino u kafanama ili na klupama u parku.

– Nemamo mjesto gdje se možemo viđati, odigrati karte, popiti kafu, sok ili čaj, razmijeniti iskustva, popričati o našoj unučadi. Razne teme za nas postoje, puni smo iskustva, a Borik nema adekvatnih prostorija za nas. Stvarno nam treba jedna društvena prostorija za treću generaciju i borimo se da i mi dobijemo ovakvo jedno udruženje koje bi za nas bilo otvoreno prijepodne. Željni smo komunikacije kada smo već sami kod kuće, ali ne mogu nam stalno društvo praviti naša djeca. Oni rade i mi se moramo sa svojom generacijom više družiti i pričati – govori penzionerka Merdžanka Račić.

Mada i sada voli prošetati do Starčevice, ipak bi joj, priča, bilo mnogo zgodnije da u svom komšiluku ima sličan centar.

Penzioneri u Boriku podršku su dobili i od savjeta mjesne zajednice, koji uskoro planira poslati Gradskoj upravi zahtjev da se otvori dnevni centar za ovu populaciju. Kako kažu u savjetu, u ovom naselju živi oko 2.500 penzionera.

– Predložićemo da za početak to budu prostorije MZ u zgradi „Titanik“, koje ne budu zauzete danju, jer se sastanci uglavnom zakazuju u popodnevnim satima. Paralelno ćemo tražiti proširenje prostora kako bi se Dnevni centar mogao otvoriti negdje uz mjesnu zajednicu, i da onda imamo u blizini i klub boraca i penzionera – istakao je predsjednik Savjeta Drago Dragić, koji se nada da će im Grad izaći u susret u vezi ovog zahtjeva.

Nismo beskorisni

– Ako smo otišli u penziju nismo beskorisni, možemo još da pomognemo, da ukažemo na nešto, predložimo. Ja sam u penziji tek dvije godine i zaista osjećam da mogu još dosta toga da dam ovom društvu i zajednici – poručuje Merdžanka Račić.

(Srpskainfo)