Vijesti 01.04.2019.

“I PERIFERIJA JE REPUBLIKA SRPSKA” Hoće li Priječani ostati bez Ulice 9. januar?

ČITANJE: 4 minute

Poslanik Draško Stanivuković najavio je inicijativu da ulica u centru Banjaluke ponese naziv po Danu Republike Srpske, čemu se protive mještani Priječana.

Nekoliko domaćinstava ovog naselja, udaljenog desetak kilometara od centra grada, još prije 7 godina je svoju ulicu nazvalo po 9. januaru, datumu koji je posljednjih godina jedna od glavnih tema “prepucavanja” među zvaničnicima u BiH.

Dan kada je 1992. osnovana Republika srpskog naroda u BiH danas spore političari iz Federacije BiH, a atmosfera je naročito uzavrela otkako je Ustavni sud BiH prošle sedmice neustavnim proglasio Dan RS.

U žižu interesovanja došlo je tako i desetak porodica u naselju Priječani. Njihova Ulica 9. januara, duga svega 350 metara, ponovo je postala interesantna. Kao što se Republici Srpskoj pokušava oduzeti njen rođendan, i do mještana su stigle priče da će im naziv preoteti neka od ulica u centru grada.

“Kad patriote vole”

Poslanik Draško Stanivuković obišao je ovu ulicu, snimio situaciju i najavio da će kao bivši odbornik i rođeni Banjalučanin podnijeti inicijativu da se Ulica 9. januara ubuduće nalazi u samom centru grada. Ponudiće, kaže, tačnu lokaciju i obilježja koja ta ulica mora imati da bi nosila jedan tako važan naziv.

Ovako jednom važnom datumu smo, kaže on, posvetili ulicu u petoj zoni grada, na periferiji. Pritom, put je širok svega dva i po metra.

– Ovako mi volimo sve, i ono što nam je sveto, ovako izgleda kad naše patriote vole. Ulica Čarli Čaplina ima, uz dužno poštovanje prema liku i djelu, bolji položaj od ulice koja nosi naziv po Danu Republike – rekao je Stanivuković.

Činjenica je da je ulica mala, ali je naša, i mi smo se prvi sjetili da joj damo taj naziv, kada se dan RS još nije toliko pompezno slavio, komentarišu mještani koje je naša ekipa juče obišla.

Inicijativa

Lijepa inicijativa da ulicu nazovu po 9. januaru potekla je od porodice Jakišić.

– Prvi smo se sjetili da damo ime 9. januar, jer čak tri kuće iz komšiluka slave Svetog Stefana i znali smo da u gradu ne postoji takva ulica – kažu u ovoj familiji.

Ulica je doduše tek prošle godine dobila asfalt, a rasvjetu još čekaju. U šali pričaju mještani da bi im bilo puno da su odjednom dobili cijelu komunalnu infrastrukturu.

Politiku, kažu, nažalost prate, jer se u ovoj zemlji ništa ne dešava bez politike. I za najnoviju inicijativu su čuli, ali njihova ulica, dodaju, naziv nije dobila po političkoj osnovi, već komšijskoj.

– Nema smisla, prvi smo došli na ideju i dogovorili se oko tog naziva i sada da nam oduzmu ulicu. Nije to velika ulica, ali je naša. Vidim i da je kao afera što smo na periferiji. Ma, nije ovo ni toliko daleko od centra – govori Dijana Blagojević i poručuje da neki trg u centru grada dobije ime 9. januar, samo da ne diraju njihovu adresu.

Pandorina kutija

I drugi mještani Priječana sa kojima smo razgovarali poručuju da imaju pravo na 9. januar isto koliko i sugrađani u centru, te da su ponosni što baš njihovo naselje ima ulicu po datumu sa kojim se svi sada svi diče.

Kako nezvanično saznajemo u Gradskoj upravi, stanovnici Priječana mogu da odahnu, jer je i stav nadležnih da mještani u prigradskim naseljima takođe zaslužuju da imaju ulicu koja nosi naziv po važnom događaju ili ličnosti. Takođe, nije praksa, kažu, da ulica i trg imaju isti naziv jer bi nastala velika zbrka.

– Imali smo puno zahtjeva za promjenu imena ulicama i vraćanje predratnih naziva, tako da je naš stav da ne mijenjamo ništa kako ne bismo otvorili Panodrinu kutiju i stvarali još dodatne troškove građanima – kažu upućeni iz Grada u ovu problematiku.

Asfalt nakon 6 godina

Ekipa Srpskainfo je posjetila mještane ove ulice i prošle godine uoči proslave 9. januara, kada je takođe bilo riječi da bi neka od ulica u centru mogla biti nazvana po ovom datumu.

Mještani su i tada poručili da neće dati svoju ulicu, a poželili su još i da asfalt konačno dođe do njihovih kuća. Ubrzo potom, ulica je asfaltirana u julu, u okviru modernizacije saobraćajnica.

(Srpskainfo)