I Prijedor murale za trku ima!

Prijedor je danas dobio treći mural u okviru projekta “Prijedor – grad murala”, koji finansira grad Trentino i istoimena italijanska pokrajina, posredstvom Udruženja Program Prijedor.

Načelnik Odjeljenja za međunarodnu solidarnost italijanske Autonomne pokrajine Trento Sara Ferari rekla je da su ova umjetnička djela rezultat svestrane saradnje zbratimljenih gradova Prijedora i Trentina.

“Vjerujem da će svako ko prolazi pored ovog murala osjećati sreću i neće gledati u prošlost već u budućnost i uživati u svim ovim bojama i životu koji prikazuju ove boje”, rekla je Ferari i dodala da su ljepota i energija ovog umejtničkog djela najjači pokretač mira.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ovaj grad ima više od 30 akademskih umjetnika i da se time može pohvaliti malo koji grad.

“Ako znamo da su prve izložbe u BiH organizovali likovnjaci iz Prijedora i da iz ovog grada ima najviše studenata na likovnim akademijama u Republici Srpskoj, onda je to nešto čime se mi možemo ponositi”, izjavio je Pavić.

On se zahvalio prijateljima iz Trentina koji gradu Prijedoru pomažu već 18 godina ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, nego i u socijalnoj politici i privredi.

Mural “Vrt”, koji je krajem avgusta oslikao rumunski strit art umjetnik Raul Oprea Sado, nalazi se na fasadi kuće na Trgu majora Zorana Karlice u centru grada.

Rad je osvojio nagradu “Paola de Maninkor” na trećem međunarodnom konkursu koji je za izbor novog gradskog murala raspisalo Udruženje likovnih umjetnika Prijedor.

Predsjedik Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Boris Eremić rekao je da je Prijedor poznat kao grad slikara, a da je ovaj projekat neki vid završnice brendiranja ovog grada kao grada umjetnika.

“Ovaj grad ima mnogo živih umjetnika i onih koji to više nisu, a koji su ostavili veliki trag u srpskoj, jugoslovenskoj i evropskoj umjetnosti”, rekao je Eremić.

Slikarka iz Lavisa u pokrajini Trentino Paola de Maninkor, u čiju se čast dodjeljuje ova nagrada, 1998. godine u Prijedoru je zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara oslikala prvi mural koji se i danas nalazi na zgradi Elektrotehničke i Mašinske škole.

Na prethodnim dva konkursa nagrade su osvojili Nataša Konjević iz Banjaluke s radom “Šeširdžija” koji se nalazi pored gradske džamije, te Atila Samoži Vidam čiji se rad “Transformacija” nalazi na ulazu u stari grad.

Osim trentinske pokrajine, realizaciju projekta “Prijedor – grad murala” ove godine podržali su i grad Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.