Vijesti 18.08.2015.

I radikali stigli kod Mišićke, traže da se agenda nađe pred parlamentom

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Republike Srpske Milanko Mihajilica predložio je da Vlada Republike Srpske reformsku agendu dostavi parlamentu Srpske na razmatranje.

– Reformska agenda je jedan od najozbiljnijih dokumenata koji je trasirao političke i ekonomske puteve u narednih nekoliko godina, a sa kojim javnost, kao i najveći broj ministara i narodnih poslanika nije upoznat – rekao je Mihajilica , nakon sastanka sa predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić.

On je naglasio da podržava stav Saveza sindikata Republike Srpske da kroz razgovore sa socijalnim partnerima i opozicijom treba doći do rješenja u smislu određenih izmjena postojećeg Zakona o radu, ističući da ne vidi potrebu donošenja novog zakona o radu, kao i drugih zakona koji su na štetu radnika i građana u Srpskoj.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da prihvatanje reformske agende i ispunjavanja obaveza koje su preuzeli političari ne garantuje narodu da će to izvesti Srpsku i BiH iz krize.

Mišićeva je rekla da razgovori u Savezu sindikata sa političkim strankama nisu politički motivisani, ističući da je svaka vrsta politizacije ovakvih događaja ne vodi rješenju, već produbljivanju krize u Srpskoj.

Ona je ponovila da Savez sindikata Republike Srpske neće prihvatiti umanjenje stečenih radničkih prava, koja su utemeljena na konvencijama Međunarodne organizacije rada koje je ratifikovala BiH, te da je sindikat i dalje spreman svim sredstvima kojima raspolaže, uključujući i proteste da se bori da očuva radnička prava koja ima u postojećem Zakonu o radu u Srpskoj.