Politika 03.10.2022.

I SDS traži ponavljanje izbora u Doboju i u još nekoliko gradova

ČITANJE: 1 minuta

Srpska demokratska stranka tražiće od Centralne izborne komisije ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u brojnim gradovima i opštinama zbog neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana,  saopšteno je iz SDS-a.

Kako su naveli, iako je to zakonska obaveza, njihovim posmatračima na ovim biračkim mjestima nisu dati na uvid zapisnici koje su, kako su kažu u saopštenju, prepravljani od strane članova biračkih odbora i čime je prekrojena izborna volja građana.

“S pravom smatramo da se na ovim biračkim mjestima stanje na zapisnicima ne poklapa sa glasovima koji se nalaze u vrećama”, navode iz SDS-a, te dodaju da će njihov pravni tim uputiti zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za ponavljanje izbora na svim biračkim mjestima u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu na kojima su pod okriljem noći prepravljani zapisnici.

Takođe, kako navode, njihov pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv lica koje su “činila izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima”.

“Zbog izmjene izborne volje naroda pod okriljem noći, smatramo da je neophodno da se brojanje glasova za neke nivoe vlasti, a prije svega za nivo predsjednika Republike Srpske i nivo Predstavničkog doma Parlamenta BiH, vrši ručno u Centralnoj izbornoj komisiji kako bi bile otklonjene sve sumnje da li stanje na zapisnicima zaista odgovara stanju glasova u vrećama”, saopšteno je iz SDS-a.

(N.M.)