Vijesti 07.03.2016.

I struka i politika ćute o priznanju doktora za uzimanje mita

ČITANJE: 2 minute
dusko racic
Činjenica da banjalučku Kliniku za neurologiju vodi ljekar koji je priznao da je uzimao mito za falsifikovanje dokumenata pri dodjeli invalidskih penzija, po svemu sudeći, ne smeta nadležnima u Srpskoj. O slučaju Duška Račića danima ćuti i struka i politika.

Većina članova SNSD-a o mogućnosti da im partijski kolega završi iza rešetaka ne želi da govori. Iz resornog ministarstva lopticu prebacuju na rukovodstvo Univerzitetsko Kliničkog centra RS.

-Radno-pravni odnosi su u nadležnosti menadžmenta Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske i ja očekujem da će oni, nakon što dobiju pravosnažnost sudske presude, da reaguju u skladu sa zakonom i svojim aktima- rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Iz Kliničkog centra i ranije su poručili da Račića mogu da opomenu, novčano kazne ili da mu uruče otkaz. Direktor Kliničkog centra Mirko Stanetić poručuje da će disciplinska komisija odlučiti koju će kaznu odabrati čim od Osnovnog suda dobiju sporzuma o priznanju koji je Račić sklopio sa Tužilaštvom.

Nakon toga će i u Komori ljekara Srpske odlučiti da li će bivšem direktoru najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj oduzeti licencu za rad. Do tada, kažu, ne mogu ni o Račićevoj moralnoj odgovornosti.

-Mi dok ne dobijemo rješenje koje je pravosnažno od suda ili ustanove u kojoj je zaposlen, od strane disciplinske komisije, mi ne komentarišemo- kaže dr Nebojša Jovanić, predsjednik Komore doktora medicine RS.

Iz Sindikata doktora medicine Srpske prošle sedmice su poručili da će se o slučaju Račić danas oglasiti saopštenjem. Obećanje nisu ispunili, a predsjednik Miodrag Femić kratko poručuje da još nisu ni razmatrali to pitanje.

O moralu kolege po bijelom mantilu i stranačkom dresu ne želi da govori ni član odbora za zdravstvo i direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović. Optužbe za uzimanje mita, kao jedan od optuženih nakon akcije “Loto”, Račić je oštro demantovao. Međutim, kasnije je priznao krivicu i dobio pola godine iza rešetaka ili 18.000 maraka novčane kazne.

(ATV)