Vijesti 06.05.2020.

I struktura uzoraka “zaslužna” za variranje procenata

ČITANJE: 3 minute

Povećan broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj prethodnih dana razlog je za zabrinutost, zbog čega je neophodan povećan oprez i budnost, ali trenutna epidemiološka situacija nikako nije van kontrole.

Istakla je ovo za “Glas Srpske” epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević analizirajući podatke o broju zaraženih u Srpskoj posljednjih sedam dana. Prema njenim riječima brojke od kraja aprila pa naovamo su upalile alarm, ali pogoršana epidemiološka slika nije nešto na šta se ne može uticati.

– Dosadašnji tok epidemije u RS bio je usporen, što nam je svima i bio cilj, ali krajem aprila smo se suočili sa rastom broja pozitivnih osoba, što jeste razlog za zabrinutost i dodatni oprez. U ovoj situaciji je najvažnije da nastavimo da provodimo mjere – kazala je Đaković Dević.

Oscilacije u procentima pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih uzoraka nisu, kaže Đaković Dević, ništa neobično, naglašavajući da će takvih situacija biti i u narednom periodu.

– Oscilacija u brojkama je bilo u sedmicama iza nas, a biće ih i u narednim. To je zbog dinamike rada laboratorija. Posmatramo kretanje broja oboljelih kroz nekoliko dana, podaci za jedan dan, bili dobri ili loši, ne znače ništa – ispričala Đaković Dević i dodala da je razlog za variranje brojki i struktura uzetih uzoraka, budući da je rađeno masovnije testiranje tamo gdje je očekivano povećan rizik, u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare.

Dosadašnje analize, ističe ona, ne ukazuju na to da postoji samo jedan razlog koji je doprinio povećanom broju oboljelih, već da je riječ o više njih.

– Nismo otkrili neko posebno žarište koje je moglo uticati na rast. Na to je vjerovatno uticalo više faktora, prije svega širenje zaraze u domovima za stara lica. Tu su i slučajevi obolijevanja zdravstvenih radnika i pacijenata u bolnicama, a bitan faktor je i popuštanja discipline među građanima, čime su stvoreni uslovi za prenos virusa sa osobe na osobu – pojašnjava Đaković Dević i dodaje da će komisije koje će “pročešljati” bolnice utvrditi da li su preporučne mjere pravilno sprovođene.

Đaković Dević ističe da je Srpska sada u fazi lokalne transmisije u zajednici, za koju je karakterističan povećan broj zaraženih, posebno onih za koje se ne može utvrditi epidemiološka veza.

– Očekivano je da u ovoj fazi imamo znatno veći broj obolijevanja osoba koje nemaju jasnu epidemiološku povezanost, jer u populaciji ima pozitivnih lica koja nemaju simptome – navodi Đaković Dević i dodaje da je stvarni broj zaraženih u Srpskoj zasigurno veći od broja utvrđenih, ali da se bez konkretnih studija ne može spekulisati o tom broju.

Prema njenim riječima RS ulazi u fazu u kojoj će lična odgovornost pojedinca imati najveći značaj, zbog čega je još jednom apelovala na građane da se pridržavaju mjera zaštite.

U Srpskoj je virus korona juče potvrđen kod novih 16 osoba, čime je ukupan broj inficiranih porastao na 985, a “kovid 19” odnio je i još dva života. U bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju preminula je osamdesetpetogodišnja pacijentkinja iz Dervente, koja je imala više pridruženih oboljenja, dok je u Univerzitetskom kliničkom centru umro sedamdesetdvogodišnji muškarac iz Modriče, koji je 44. žrtva virusa korona u Srpskoj.

(Glas Srpske)