Magazin 10.01.2022.

I ti isto nekog nerviraš kao Jelena Karleuša. Ni ti ni ona ne zaslužujete šamar.

ČITANJE: 3 minute

PIŠE: Marina Radoš

Komentari koji su se pojavili ispod članaka o tome da je pjevačicu Jelenu Karleušu udario muž dokazali su moju davnu teoriju – da bi ženu društvo branilo od nasilja ona mora biti ili mrtva ili živa svetica koju obožava komšiluk, rodbina i javni prostor na Balkanu.

Ukoliko je žena živa, pritom nije svetica i pritom se njezin izgled ili ponašanje ne sviđa društvu – ona nema nikakvu šansu i nasilje je sigurno zaslužila.

“Sigurno mu je zapjevala”, “Ja bi nju tukla svaki dan prije i poslije jela”, “Dobro je izdržao do sada”, samo su neki od komentara koji su se pojavili ispod vijesti da je jednu ženu udario njezin muž, na Božić.

Balkanski je javni prostor ovih dana jasno rekao – OK, branit ćemo poznate žene od nasilja ako su nam one dovoljno simpatične. Ako nisu, treba ih tući prije i poslije jela. I dobro su njihovi muževi izdržali s njima.

Kao što smo nekoliko puta zaključili, odnosno kao što sam ja nekoliko puta sama sa sobom zaključila, svaki nasilnik zna koga će maltretirati. On priprema teren i žrtvu za ono što slijedi. On se osigurava.

Mnogi nasilnici su za svoj komšiluk, svoju rodbinu i svoju zemlju sveci, a kod kuće pravi monstrumi. Nasilnici su narcisoidni i inteligentni. Dobro biraju koga će i kada maltretirati.

Ukoliko je priča o tome da je Jelenu Karleušu udario suprug istinita, to je zapravo savršen scenarij. On u javnosti ima imidž smirenog čovjeka koji izbjegava konflikte, ona u javnosti ima imidž svađalice, žene dugog jezika i one koja uvijek pravi probleme.

Scenarij – savršen. Podrška za njega – osigurana. Tko će joj povjerovati – Nitko.
Jelena Karleuša mnogima nije simpatična žena. Tako nije ni neka Marina iz Duvna. Ni Brankica iz Banja Luke. Ni Suada iz Sarajeva. Svaka žena u svom komšiluku, na svom poslu, u svojoj i muževoj rodbini ima ekipu koja je očima ne može vidjeti.

I mnoge žene, pogotovo Marina iz Duvna, svjesna je slike koju o njoj imaju drugi ljudi. I to je još jedan od razloga zašto se nasilje ne prijavljuje. Mnoge Jelene, Marine, Brankice i Suade znaju da ih ljudi ne vole dovoljno da bi ih branili ili im uopće povjerovali. I svi oni koji ih maltretiraju znaju to isto.
Mnoge Marine, Brankice, Jelene i Suade znaju da im je pozicija u startu ugrožena. Da će mnogi koji i povjeruju slaviti jer ih je netko udario. Da će mnogi jedva dočekati čuti da su i one dobile šamar.

Mnoge Jelene, Marine, Brankice i Suade u medijima i na internetu meni su izrazito nesimpatične. Da ne kažem da ih očima ne mogu vidjeti.

I baš im zbog toga vjerujem. I baš zbog toga želim da se borimo za njih.

Nasilje ne zaslužuju ni nevjerne žene, ni promiskuitetne žene, ni žene koje mrzi komšiluk, rodbina i javnost. Ni one koje sramote muža. Ni one koje ne kuvaju. Ni one koje se skidaju. Ni one koje nas iritiraju. Ni one koje treba maknuti iz javnog prostora. Nitko ne zaslužuje nasilje.

Svaka od nas je za nekog Jelena Karleuša.