Magazin 29.12.2015.

I u BiH možete kupiti bebu pitona, afričkog udava i iguanu

ČITANJE: 3 minute
ZMIJA
“Prodajem bebe pitona”, “Povoljno prodajem afričkog udava” samo su neki od internet oglasa kojima ponosni vlasnici oglašavaju prodaju pojedinih vrsta egzotičnih životinja koje su u BiH zakonom zabranjene.

Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja zabranjeno je držanje i prodaja egzotičnih vrsta u pet šopovima kao i njihov uvoz, pa većina vlasnika ove “kućne ljubimce” nabavlja putem internetskih oglasa na kojima se mogu naći razne vrste pauka, zmija, iguana i žohara.

Jedan Sarajlija oglasio je na portalu “olx.ba” prodaju beba pitona. U oglasu se navodi da su mali pitoni naviknuti na odmrznute pacove, te da im se cijena kreće od 50 do 100 evra u zavisnosti od boje.

U jednom domaćinstvu u Živinicama, vjerovali ili ne, živi afrički udav dug 2,3 metra i težak šest kilograma.

Ponosni vlasnik u oglasu navodi da je ovog atraktivnog kućnog ljubimca lako održavati jer jede jednom u tri sedmice, a njegova cijena iznosi 350 KM.

Na istom mjestu se po cijeni od 150 maraka može nabaviti i “atraktivna tarantula mirne naravi” za koju vlasnik iz Mostara tvrdi da je idealna za početnike, dok kornjače koštaju od 15 do 30 KM.

Vlasnik sa adresom stanovanja u Evropskoj uniji odlučio se na prodaju simpatičnog mladunčeta majmuna rase smeđi kapucin po cijeni od 15.000 KM. U oglasu se navodi da je majmunče vakcinisano, čipovano i da ima svu neophodnu dokumentaciju za držanje i putovanje.

Većina egzotičnih životinja na tržište BiH ulazi putem ilegalnih kanala distribucije, ali za sada ne postoje precizni podaci o tome koliko je egzotičnih životinja zaplijenjeno ili oduzeto. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da zvanični uvoz egzotičnih životinja u ovoj godini ne postoji i da životinja poput gmizavaca i paukova nema u uvoznoj evidenciji.

– Tokom ove godine uvezeni su samo bumbari, insekti za potrebe istraživanja i jedan bjeloglavi sup – kažu iz UIO BiH i dodaju da je za uvoz živih životinja u BiH neophodno uvjerenje Kancelarije za veterinarstvo BiH kojim se potvrđuje da su potpuno zdrave.

Doktor veterinarske medicine u veterinarskoj ambulanti “Vet medik” iz Banjaluke Draško Polić kaže da i u ovom  gradu ima pasioniranih zaljubljenika u egzotične životinje iako ova oblast u BiH nije zakonski regulisana.

– Vlasnici ovih životinja obično telefonskim putem traže pomoć i savjete oko liječenja ovih ljubimaca – kaže Polić.

On smatra da ove životinje nisu u velikoj mjeri opasne po zdravlje ljudi ukoliko se drže u terarijumima, ali uvijek postoji opasnost po okolinu, naročito ako u kući ima djece koja mogu razbiti terarijum i time dovesti u opasnost sebe i druge ukućane.

S obzirom na to da su egzotične životinje naviknute na tropsku klimu u bijegu mogu preživjeti kratak vremenski period nakon čega obično uslijedi smrt.

– Ukoliko zmija, pauk ili škorpion pobjegne zimi teško da može preživjeti dugo, dok u ljetnom periodu ako pobjegnu mogu da budi znatno opasniji – zaključuje Polić.

(NN, Glas Srpske)