Vijesti 17.04.2016.

I vlast i opozicija imaju plan za zapošljavanje boračkih kategorija

ČITANJE: 1 minuta
borci
Recept za zapošljavanje članova porodica poginulih i nestalih boraca, RVI i demobilisanih boraca imaju u PDP-u. Smislili su, kažu, plan kako da, sa samo 0,17 odsto republičkog budžeta, ove godine posao dobije 3.000 članova boračkih kategorija.

“Prijedlog je sljedeći – da se iz budžeta formira jedan poseban grant putem kojeg bi bio subvencionisan sa 50 odsto od poreza i doprinosa na bruto platu za članove poginulih boraca i RVI i 20 odsto za demobilisane borce”, rekla je Jelena Trivić, ekonomski savjetnik u PDP-u.

Ideja se, kažu u PDP-u, dopala poslodavcima, a zaživi li, posao bi za tri godine trebalo da dobije 9.000 članova boračkih kategorija. Prijedlog PDP-a dopao se i Boračkoj organizaciji Srpske u kojoj prave Akcioni plan zapošljavanja. I resorni ministar poručuje da je to dobra ideja, samo što su je, kaže, vladajući prvi smislili.

“Mi smo, kroz Akcioni plan zapošljavanja za 2016. godinu, predvidjeli komponentu gdje praktično, što se tiče poreza i doprinosa na bruto plate, država snosi taj dio troška tako da olakšamo poslodavcima”, kazao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS.

Ministar Milenko Savanović će se, kaže, sutra sastati sa predsjednikom BORS-a a tema će biti i zapošljavanje boračkih klategorija. Pripadnicima boračke populacije je svejedno čiji je plan, kažu, samo da dobiju posao.

(ATV)

Oznake: Jelena Trivić