Politika 27.01.2023.

I vuk sit i ovce na broju

ČITANJE: 3 minute

Na iznenađenje ili ne, u Sarajevu je, samo četiri mjeseca nakon izbora, formiran novi Savjet ministara BiH. Uzevši u obzir sve zavrzlame koje su uslijedile nakon opštih izbora prošle godine, kao i prakse iz prethodnih izbornih godina, moglo bi se reći da je novi saziv formiran u rekordnom roku.

Nezadovoljstvo unutar stranaka određenim prijedlozima, poput onog u SNSD-u zbog kandidature lidera DNS-a Nenada Nešića za ministra bezbjednosti, trajalo je koliko i ono unutar SDP-a nakon iznošenja u javnost imena potencijalnih ambasadora. Retorički rečeno, vlast na nivou BiH i njeni glavni akteri pokazali su puni demokratski potencijal i sposobnost da za relativno kratko vrijeme formiraju vlast kao polaznu tačku svih daljih aktivnosti s ciljem njenog jačanja, a narodski i vuk sit i ovce na broju.

Najavljene reforme i politike na koje će se novi ministri u svom daljem radu fokusirati, bar kako su najavili, ne odskaču mnogo od onih optimističnih od prije tri, osam ili 12 godina, pa u tom pogledu nema iznenađenja, a poučeni dosadašnjim iskustvom, vjerovatno ih neće biti ni tokom njihove (ne)realizacije. Svakako, olakšavajuća je okolnost što su im prethodnici godinama unazad spuštali prag očekivanja, pa pred njima i nije težak zadatak. Tako danas imamo situaciju da deblokiranje važnih projekata za sve građane BiH, fokusiranje na najvažnija pitanja i rad na onima u vezi s kojima postoji konsenzus karakterišemo kao uspjeh i najviši domet političara u organima na nivou BiH.

O pojedinačnim rješenjima, biografijama ministara, te ličnim, ali i ciljevima i politikama partija izlišno je govoriti, jer su one ionako kovane po potrebi. Pored žurbe u formiranju jednog od “najznačajnijih tijela” na nivou BiH, više po borbi za vlast, zadovoljavanju partijskih i želja pojedinica unutar stranke, nego po snazi donošenja odluka, važno je naglasiti još jednu novu dimenziju ovakvog saziva. Prvi put u posljednjih 20 godina Savjet ministara BiH formiran je bez SDA.

Postizanje konsenzusa i deblokiranje bar onih projekata u vezi s kojima se može postići minimalan dogovor, koliko god djelovalo daleko od racionalnog, u BiH jeste politička realnost. SDA je, posmatrajući je samo kao učesnika u političkom životu, ali i značajnije vlasti i lidera jednog naroda u BiH, godina bila glavni kočničar svih pomaka na polju dogovora i realizaciji značajnih projekata za sve građane. Upravo zbog toga i ne iznenađuju rezultati izbora i trenutna pozicija ove partije.

S druge strane, “osmorka”, kojoj je nakon toliko godina pošlo za rukom da pobijedi SDA, zbog ujedinjenosti i položaja u kojem su građanima predstavljeni kao jedina kvalitetna alternativa SDA i svemu onome što ta stranka simbolizuje u politici BiH, unutrašnjim cijepanjem za kratko vrijeme postala je stranka “proširene trojke” i time pokazala slabosti. Ipak, nakon toliko godina blokada, pokazala je i spremnost da vlast na nivou BiH i zajedničke institucije profunkcionišu, bar u minimalnom kapacitetu, pa onesposobljavanje rukovodstva SDA da u ime jednog naroda donosi odluke, štetne po interese svih naroda u BiH, možemo posmatrati kao neki pomak.

Međutim, ne treba zanemariti suprotstavljene poglede naroda u BiH na njenu budućnost. Ma ko u tom trenutku bio nosilac vlasti, težnje naroda se neće promijeniti, pitanje je samo spremnosti na razgovor i kompromis njihovih političkih predstavnika. Sada pred njima nije težak zadatak jer se brzo formiranje vlasti, razgovor i deblokada projekata u vezi s kojima je moguće postići dogovor u odnosu na praksa prethodnika korak naprijed, ali izazov će biti rješavanje pitanja koja su u žaru optimističnog formiranja vlasti i dugonajavljivanih promjena privremeno gurnuta pod tepih.

(N.Sp)