Politika 07.08.2020.

IAKO JE NALOŽENO DA BUDE IZBRISANA Smrtna kazna i dalje u Ustavu RS

ČITANJE: 2 minute

Smrtna kazna se može izreći za najteža krivična djela, stoji to u Ustavu RS, iako je Ustavni sud BiH prije deset mjeseci naložio da ova odredba bude izbrisana.

Ustavni sud je, naime, odlukom po apelaciji dao rok od tri mjeseca da se pomenuta odredba u članu 11 izbriše, a nadležni iz Narodne skupštine RS su nakon te odluke izjavili da će biti pripremljen ustavni amandman da se ona primijeni.

Nezavisne podsjećaju da se najviši zvaničnici RS godinama zalažu da se smrtna kazna izbriše jer se važećim zakonskim propisima ionako ne može izreći, međutim nijedna inicijativa da se usvoje izmjene Ustava RS proteklih godina nije uspjela jer su bošnjački predstavnici insistirali da se uz brisanje ove odredbe na istoj sjednici usvoje amandmani koje su oni tražili.

Tim njihovim amandmanima bi se, kako tvrde, povećala zastupljenost Bošnjaka u institucijama RS. Uz ove amandmane trebalo je da bude usvojeno još nekoliko desetina amandmana kojima bi se, između ostalog, propisalo da Banjaluka postane glavni grad RS, umjesto Sarajeva, kako je sada definisano u Ustavu.

U Ustavnom sudu BiH je, uz obrazloženje ove odluke, stajalo da je usvojena apelacija Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS da osporena odredba nije u skladu sa članom II/2 Ustava BiH u vezi sa članom 1. Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju, koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima. U toj instituciji su izbjegli da odgovore na pitanje “Nezavisnih” da li je odredba trebalo da bude izbrisana iz Ustava RS, ili je prihvatljivo da i dalje stoji u Ustavu.

“Ustavni sud je ukinuo osporenu odredbu i utvrdio da ona prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u ‘Službenom glasniku BiH'”, naveli su u odgovoru bez ikakvih daljih pojašnjenja.

Podsjećanja radi, u BiH postoji blizu stotinu odluka Ustavnog suda BiH koje nisu implementirane, a jedna od njih odnosi se na činjenicu da srpski narod i dalje nema konstitutivnost u kantonima u FBiH s hrvatskom većinom.

U Evropskoj komisiji takođe nisu ulazili u detalje i samo su nam kratko odgovorili da je traženo da se smrtna kazna izbriše iz Ustava RS jer nije u skladu s evropskom pravnom stečevinom.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: smrtna kazna