Vijesti 29.03.2016.

ID na drogama: Prošli mjesec kupili tonu hašiša

ČITANJE: 2 minute
id
U svojim brutalnim pohodima na sve druge i drugačije ID se u ratovima u Siriji i Iraku najgore obrušava na šijite, jer iza ID stoji izvorno vahabistička ideologija, krajnje agresivno tumačenje sunitskog islama.

ID u nešto manjoj mjeri već duže harači čak i u najzabačenijim planinama Libanona uz granicu sa Sirijom. Pa ipak, Daily beast je saznao da su libanonski šijiti najizdašniji opskrbljivači ID džihadista hašišom.

Dolina Beka u Libanonu, izrazito većinski nastanjena šijitima, jedno je od područja najodanijih šijitskom pokretu u toj zemlji – Hezbolahu, pa je i vojno krilo Hezbolaha najčvršći saveznik Sirijske vojske u ratu i najgori neprijatelj ID.

Istovremeno, Dolina Beka je i najintenzivniji proizvođač marihuane i hašiša na Bliskom istoku, pa na mjestu na kome trgovina spaja ljude, sve ostale granice padaju.

Novinaru Daly beasta 50-godišnji Imad koji obrađuje svojih šest hektara, ništa nije skrivao.

“Prošli mjesec prodali smo ID jednu tonu hašiša”, povjerio mu je.

Stvar je još egzotičnija ako se zna da se Imad i sam donedavno u Siriji u redovima Hezbolaha borio protiv ID, kao i to da je bio prijatelj s jednim od libanonskih vojnika kojima je ID nedavno ritualno odrubila glave.

Imad je rekao da su prije rata preko planina odlazili u Siriju sa po 200-tinjak kilograma hašiša i vraćali se s novcem, a da sad trguju samo kad im džihadisti nešto naruče. Rekao je i to da ID zanima još i kokain te pilule.

Pilule su, mada to nije izrijekom rekao, u stvari amfetamini koje ID i militanti al-Kaidine al-Nusre gutaju kao “Captagon”, apsolutno najomiljeniju sintetičku drogu na Bliskom istoku i u arapskom svijetu. Imad je rekao i to da u nešto manjoj mjeri, ali ipak, hašiš naručuju i sirijski vojnici.

Za pripadnike ID je rekao, međutim, da ih mrzi iz dna duše i da će lično doći glave onima koji su ubijali njegove prijatelje, ali… “Biznis je ipak biznis”.

Ahmad Moussalli, profesor politologije s Američkog unverziteta u Bejrutu, otkrio je i to da su dio proizvodnje hašiša osvojili i ID te al-Nusra kako bi se i iz toga finansirali. Dolina Beka je oduvijek bila jako zgodno mjesto za uzgoj kanabisa. 2010.

UN ga je čak proglasio petim najvećim proizvođačem na svijetu, a onda su nestale bilo kakve policijske kontrole zbog prezauzetosti snaga sigurnosti ratom preko granice i proizvodnja je dodatno eksplodirala.

UN je tad saopštio i to da je kanabis u Dolini Beka kao poljoprivredna kultura posebno popularna otkako su klimatske promjene znatno otežale uzgoj voća i povrća te uticale na sušu.

(Fokus.ba)