Biznis 20.05.2017.

IDDEEA kupuje imovinu “Medicinske elektronike”?

ČITANJE: 3 minute

Dvije zgrade “Medicinske elektronike”, preduzeća u stečaju, koje se nalaze u Ulici Vuka Karadžića u centru Banjaluke, ponuđene su na prodaju putem licitacije, a najniža cijena po kojoj će se moći kupiti je 3.300.000 maraka.

Javno nadmetanje biće održano 27. juna, a pravo da učestvuju na licitaciji imaju svi oni koji uplate depozit od 50.000 KM. Inače, procijenjena vrijednost objekata, koji imaju nešto preko 3.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, je 7,8 miliona maraka, a u cijenu su uračunati i pripadajuće zemljište i oprema.

U pitanju je nova procjena, koja se znatno razlikuje od stare, a koja je 2013. godine iznosila oko 11 miliona maraka.

Lazo Tomić, stečajni upravnik, kaže kako je cijena korigovana, prije svega, zbog amortizacije objekta, kao i tržišta nekretnina u Banjaluci, na kojem je, prema procjeni stručnjaka, došlo do pada cijena. Paralelno s prodajom, u ovom preduzeću u narednim danima očekuju i izricanje presuda u sporovima protiv UniCredit banke i preduzeća sa Kipra, kojima su osporena potraživanja od nešto preko pet miliona KM.

“Odluka Skupštine je bila da je potrebno uskladiti prodaju prema presudama za ove dvije hipoteke, jer i da smo prodali objekte, morali bismo sva sredstva rezervisati i čekati presude koje nisu još donesene”, kazao je Tomić.

Prema njegovim riječima, uspješnom prodajom ušlo bi se u završnu fazu stečaja, koji traje već sedmu godinu, ali koji je, kako je ocijenio, bio uspješan.

“Najveći kapital je što ljudi u ovom stečaju nisu ostali bez posla, kao što je bio slučaj u mnogim drugim preduzećima. Imali smo četiri zavisna preduzeća i sva četiri su zadržala istu djelatnost i isti, a možda i veći, broj zaposlenih nego što sam zatekao kada sam došao. Ovo je stečaj koji duže traje, ali je pozitivan u svim glavnim elementima. Drugo, imali smo i prihode od kirije, tako da smo stečajnu masu uvećavali i nismo je narušavali”, rekao je Tomić.

Kazao nam je i kako su se za zgradu prije nekoliko mjeseci interesovali i u jednom privatnom univerzitetu, te u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, a koja već ima saradnju s ovim preduzećem jer zakupljuje dio prostora. Iz ove agencije u petak nismo dobili odgovore na pitanja u vezi s ovom tematikom, a kako su nam obećali, možemo ih očekivati u ponedjeljak.

Podsjećamo, IDDEEA ima u planu gradnju vlastitog objekta na zemljištu bivše kasarne “Trapisti”, u okolini Banjaluke, ali je tender za odabir izvođača radova poništen, a građevinska dozvola izdata 2014. godine ističe u novembru ove godine, pa je pitanje da li će uspjeti započeti radove ili produžiti valjanost dozvole.

Inače, dio imovine, tačnije jedan od objekata “Medicinske elektronike”, prodat je još 2013. godine, i to zdravstvenoj ustanovi “Dea Medica” za oko dva miliona maraka, a što je petina od deset miliona na koliko je bila procijenjena. Stečaj je otvoren nakon što je uhapšen Mile Radišić, banjalučki biznismen, i nekoliko osoba iz Investiciono-razvojne banke, a zbog manipulacija prilikom kupovine akcija ovog preduzeća.

 

(Nezavisne)