Vijesti 07.03.2018.

IDDEEA odustaje od gradnje zgrade

ČITANJE: 1 minuta

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) najvjerovatnije će odustati od gradnje zgrade u Banjaluci i pored toga što je još ranije za građevinsku dozvolu potrošila 1,4 miliona KM, pišu “Nezavisne”.

Iako u IDDEEA tvrde da konačna odluka nije donesena iz odgovora Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja, može se zaključiti da je gotovo sigurno da se zgrada neće graditi na lokaciji na kojoj je predviđena, odnosno u bivšoj kasarni u Trapistima.

Tu lokaciju IDDDEEA je na 99 godina dala Republika Srpska, a jedan od argumenata protivnika gradnje zgrade na toj lokaciji, pored poplava, je i taj što zemljište nije u trajnom vlasništvu IDDEEA, odnosno države BiH.

“Agencija insistira na lokaciji na kojoj će Agencija biti nosilac prava vlasništva, koja nije podložna plavljenju, koja neće biti puno udaljena od centra grada zbog potrebe stranaka i drugih poslovnih potreba i koja nudi i druge potrebne pogodnosti”, navedeno je u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja u kojem se dodaje i to da će IDDEEA prema Savjetu ministara BiH uputiti na usvajanje informaciju u kojoj predlaže da se kupi zemljište na koje će nosilac prava biti IDDEEA.

Izvor blizak IDDEEA kaže da postoji mogućnost i da IDDEEA kupi zemljište na kojem će sama graditi objekat, ali da je izglednija varijanta kupovina već završenih poslovnih prostora kako bi se izbjegli problemi s javnom nabavkom, ali i pribavljanjem nove građevinske dozvole.

Ova agencija je još 2014. godine od grada Banjaluka dobila građevinsku dozvolu za gradnju objekta vrijednog oko 22 miliona KM na rok od tri godine.

(Nezavisne novine)