Vijesti 20.03.2023.

Identifikovana četiri maloljetnika koji su tokom marša u Banjaluci oteli LGBT zastavu

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučka policija saopštila je danas da su tokom istrage identifikovali četiri maloljetnika koji su tokom Osmomartovskog marša u centru Banjaluke, 8. marta ove godine, vrijeđali učesnike i od jedne aktivistkinje oteli LGBT zastavu.

“Sve mjere i radnje preduzete su pod nadzorom tužioca za maloljetnike Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, te je u skladu sa nalogom postujećeg tužioca, tužilaštvu dostavljen izvještaj”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Osmomartovski marš je tradicionalno i ove godine održavan u Banjaluci, šetnjom od Narodnog pozorišta RS do Trgu Krajine u Banjaluci, a organizovale su ga udruženja Oštra nula, Radnička solidarnost BiH i Centar za mlade KVART.

Osim transparenata koji su ukazivali na prava žena, učesnici su nosili i zastavu duginih boja, što je izazvalo negodovanje prolaznika, a grupa momaka u duksevima i sa kapuljačama na glavi je u jednom trenutku otela zastavu, uzvikujući – “ua, pederi”, nakon čega su pobjegli, piše Mondo.