Biznis 26.08.2018.

IDUĆE GODINE Brend H&M dolazi u BiH

ČITANJE: 2 minute

Nedavnim osnivanjem firme u Sarajevu globalni proizvođač i trgovac odjećom Hennes&Mauritz (H&M) s sjedištem u Švedskoj potvrdio je najave o otvaranju prve trgovine u BiH tokom iduće godine.

Da će BiH postati 71 zemlja u svijetu u kojoj H&M ima trgovine, navodi se i u posljednjem poslovnom izvještaju te korporacije, prema kojem su u prvoj polovini ove godine ostvarili prihod od prodaje više od deset milijardi evra, a dobit od oko 600 miliona evra nakon oporezivanja, piše zagrebački Jutarnji list.

“Većinu trgovina koje otvaramo su na tržištima u nastajanju, a većina trgovina koje zatvaramo nalaze se na već uspostavljenim tržištima. Prodajna mjesta za naše nove marke odjeće otvoriće se na našim uspostavljenim tržištima. Još uvijek vidimo veliki potencijal za nove trgovine u narednim godinama, budući da prodaja naših novijih marki postupno daju sve veći udio portfelja trgovine”, pojasnio je strategiju H&M-a njegov predsjednik Uprave Karl Johan Person, otkrivši kako je H&M ove godine planirao otvoriti 390 prodavnica, a zatvoriti njih 150. Ukupno, imaju oko 4.800 trgovina širom svijeta u kojima je zaposleno oko 130.000 radnika.

Prvu trgovinu u Hrvatskoj H&M je otvorio 2011. godine, a dosada ih je nanizao petnaest.

Prema dostupnim podacima, lani je hrvatski ogranak H&M-a uprihodio 533 miliona kuna (140 miliona KM), ostvario dobit od 21 milion kuna (5,52 miliona KM), a zapošljavao je 333 trgovca.

Kad su u pitanju zemlje okruženja, u Sloveniji je švedski trgovac odjećom prvu trgovinu otvorio 2004., a u Srbiji 2013.. Ukupno, u nekadašnjim jugoslavenskim republikama imaju 40 trgovina.

Moguće je da će prva trgovina H&M-a u BiH nalaziti se u sarajevskom trgovačkom centru Alta.

Posljednja tržišta prije BiH koje je H&M otvorio bila su Island, Kazahstan, Gruzija,Vijetnam i Kolumbija, sve tokom prošle godine.

(radiosarajevo.com)