Vijesti 18.12.2015.

Iduće ljeto nas čeka nezapamćen toplotni udar

ČITANJE: 1 minuta
Toplotni udar
Nova globalna prognoza temperatura nagoviješta kako bi 2016. mogla biti još toplija od 2015. godine, javlja Britanski meteorološki institut.

Naime, već je ova godina proglašena najtoplijom u istoriji mjerenja i to zahvaljujući kombinaciji globalnog zatopljenja i snažnog utjecaja El Ninja, atmosfersko-okeanskog fenomena odnosno poremećaja klime koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika.

Britanski meteorološki institut vjeruje kako će temperature u 2016. biti za 1,1 °C više u odnosu na predindustrijsko doba (1850.-1899.), što je vrlo blizu granice od maksimalnih 1,5°C koja je dogovorena na prošlonedjeljnom samitu u Parizu.

Nova prognoza koja je dobijena kombinacijom kompjuterskih modela i statistike, kaže kako će globalne prosječne temperature idućih 12 mjeseci biti oko 0,84 °C više od prosjeka u periodu od 1961. do 1990. godine.

– Do kraja 2016. imat ćemo tri rekordne ili skoro rekordne godine zaredom u pogledu porasta globalne temperature – kazao je meteorolog Adam Skaif.

El Ninjo je ove godine glavni ‘krivac’ za smanjenje monsuna u Indiji, slabljenje uragana nad Atlantikom te za rane snježne oluje na sjeveru Evrope proteklih sedmica. Sem toga bit će odgovoran za rast od 0,2 °C u idućoj godini.

Britanski meteorološki institut ističe kako se porast temperatura možda neće nastaviti u nedogled i da će narednih godina ipak pasti na ispod 1°C.

Ipak, meteorolozi se slažu kako bi ovakav porast temperature mogao dovesti do ‘neočekivanih događaja koje nikad prije nisu viđeni’.

(NN)