Politika 23.07.2020.

IDUĆE SEDMICE SASTANAK 7+2: Udružili se opozicionari iz FBiH, u savez zovu i SDS i PDP

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednici sedam političkih stranaka s područja Federacije BiH koji su danas održali drugi online sastanak naredne sedmice bi se trebali udružiti sa još dvije stranke s područja RS, saznaje Klix.ba.

Sastanak su danas održali Nermin Nikšić (SDP BiH), Predrag Kojović (NS), Elmedin Konaković (NiP), Božo Skopljaković (HS), Senad Šepić (NB), Ibrahim Hadžibajrić (NBL) i Mirsad Hadžikadić (PZP).

Kako je potvrđeno portalu Klix, ova sedmorka za svoju ideju želi pridobiti i SDS i PDP, te će se liderima ovih stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem iduće sedmice biti održan novi sastanak.

Kako su danas najavili, u fokus je stavljena organizacija protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine “zbog postojećih tendencija da se spriječi održavanje lokalnih izbora 2020”.

Ideja o potrebi ujedinjenja opozicije u zajednički nastup da bi se napravile promjene postoji duže vremena, a inicijator je u proteklim mjesecima u nekoliko navrata bio Šepić koji je tražio okupljanje političkih subjekata oko izmjena Izbornog zakona BiH čime bi se uvelo elektronsko glasanje.

Fokus na osiguranju transparanetnih izbora će, saznajemo, biti stavljen i na narednim susretima predsjednika opozicionih stranaka.

Na sastanku održanom 13. jula su istaknuli da su jednoglasni u namjeri da neće dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i “navodnu brigu za zdravlje građana” kako bi umrtvili i spriječili opoziciju da jasno artikulira nezadovoljstvo građana, uključujući i organiziranje mirnih protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

(SB/banjaluka.net)