Vijesti 26.07.2021.

Ifet Feraget i Davor Dragičević odluku o Gordani Tadić povezuju sa pomacima u istragama

ČITANJE: 3 minute

Ifet Feraget, ugledni advokat, koji zastupa porodice Memić i Dragičević, prokomentirao je za “Avaz” odluku prvostepene disciplinske komisije VSTV-a da se Gordana Tadić premjesti sa pozicije glavne državne tužiteljice.

Prema riječima advokata Ferageta, radi se o očitom pritisku da se Tadićeva ukloni iz Tužilaštva BiH jer, kako je pojasnio, nekome očito smeta njen rad na započetim predmetima u ovoj pravosudnoj instituciji.

– Ja mogu samo reći pravda za Dženana, pravda za Davida. Ona je svoj posao radila vrlo korektno i mi smo bili i te kako zadovoljni njenim radom. Sve ono što je ona rekla, ispoštovala je. Aktivno je najavila istragu u oba predmeta i svi vidimo da već imamo itekako značajne rezultate. Očigledno je da to nekome ne odgovara i da se od tada na nju vrši veliki pritisak – kazao je Feraget.

Advokat porodica Memić i Dragičević je pojasnio da treba precizno reći da nekoga itekako boli njen rad.

– Što se tiče optužbi koje njoj stavljaju na teret, sve je radila po principu kao što rade i ostala tužilaštva. U situacijama gdje su kompleksni predmeti formirala je tužilačke timove, to se desilo i u predmetu “Dženan Memić”. To je njeno pravo u skladu sa Pravilnikom Tužilaštva. Što se tiče sigurnosnih provjera, te procedure nisu okončane ni u jednom tužilaštvu. Tu nema njene odgovornosti. Ponavljam, ovo je samo pritisak na Tadićku zbog rada na predmetima „Memić“ i „Dragičević“, da se ona skloni – kazao je advokat Ifet Feraget.

“Upozoravali smo”

Kao što smo i najavili, nastavljaju se pritisci na Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, rekao je u izjavi za portal “Avaza” Davor Dragičević koji već godinama, kao i Muriz Memić, zbog inertnosti institucija traga za istinom o stradanju njegovog sina Davida Dragičevića.

U vrijeme kada je Tadić, kaže Dragičević, pokrenula značajne pomake u radu Tužilaštva BiH, njeno premještanje dolazi kao veliko razočarenje.

– Događa se upravo ono na šta smo, Muriz Memić, naš advokat Ifet Feraget i ja već duže vremena upozoravali. Ovo je očit primjer političkog pritiska baš u vrijeme kada je Tužilaštvo BiH preuzelo konkretne korake ka konačnom utvrđivanju istine o ubistvu Davida i Dženana.

Očigledno da posljednji potezi, kako u RS tako i Federaciji, jasno govore da se vlasti boje otkrivanja nalogodavaca i ubica naše djece.

Još jedna potvrda toga će biti sutrašnja odluka Vrhovnog suda Federacije u slučaju “Memić”, a ona može biti samo oslobađajuća. David i Dženan su ubijeni, a ubice i saučesnici i dalje slobodno šetaju Sarajevom i Banja Lukom zahvaljujući vlasti u oba entiteta koja ih štiti. Odustati nikad nećemo. Podrška Gordani Tadić i Tužilaštvu BiH – zaključio je Davor Dragičević.

Podsjetimo, Gordana Tadić premještena je odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a s dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

(SB)